[另類] [滅共預言] 中共係咪爆左條龍脈15 之 歸化藍店撐黃店

1001 回覆
26 Like 1 Dislike
有車公一年嘅預言
外國軍隊有一定既背景審查先入得,係你屋企查三代,連你學校成績表操行政都睇埋,無記錯97前皇家警察都係咁,王喜都有講過…

今時今日滲透軍隊非常困難,例如之前所講既入伍調查,同埋有憲兵作為紀律制衡,而重要既係要有強大既情報機構,例如美國既CIA,英國既MI6,甚至以色列既摩薩德做反情報工作。

反而家下班黑警就係貴多不貴精先咁不受控制,求其阿豬阿狗都做得,先至係亂咁黎。
好大程度上,大中華主義係呢d扭曲事情根本,中共係呢個基礎上發揚光大,人民變得極端
而大中華係晚清產物,然後發揚成民族主義
呢個民族主義令受眾先去理性,缺乏批判思維
所以好多人解古人預言用咗民族主義解,解9錯曬
我仲想睇中國總統韓國瑜㗎
逐年睇,睇唔到大方向
分分鐘好似蔣介石咁
1997前己經有滲透活動 特別入境同皇家警察 你睇曾偉雄 鄧幹部 散仔會林總統。地下黨員已經係97前已經滲透高中低層 如果想上高層條線就直接考幫辦 等97後順利接管警務處高層
所以情報機構係非常重要,香港一定要有自己既情報機構,仲要同CIA,MI6果D同級,港版既摩薩德真係好J
既然大家都FF
我又講幾句

入籍香港除咗考廣東話之外亦都要考英文
申請移民香港有非支那degree加分

大學教育普及化, 可以參考德國嘅雙軌大學系統

1.研究型大學 (10~15%人口)
原8大, 收DSE(70~80%)+ 國際生(20~30%)
最高可以頒授phd學位

2.應用型大學 (20~25%人口)
取消HD, Asso
open u, i大, 其他大專院校改組合併
focus 成人教育, 無degree人士在職進修, distance learning, 同大公司合作職業訓練課程degree, e.g. 酒店管理,機場管理,鐵路管理
最高只可以頒授master學位
同埋香港教育要改變 dse->大學->工作 個種死板模式
鼓勵gap year, working holiday
dse考得唔好可以做幾年嘢重返學校 (成人進修)
呢啲模式
仲要可以做學徒
重拾手工業
其實德國到今時今日學徒制依然十分普及同埋現代化
香港太多老屎忽
我上面講嘅應用型大學係呢啲時候就大派用場

舉個例子做維修學徒
學校同地鐵/巴士公司/中電etc搞一個5年課程
完成咗公司學徒訓練再加上part time/ distance learning或者full time/mix mode 嘅學術/語言course
就會有一個degree

同樣做法可以用於未來嘅工業式農業,科技行業或者新興工業

咁班dse學生就唔使為咗一張大學入場券讀到跳樓自殺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞