[另類] [滅共預言] 中共係咪爆左條龍脈15 之 歸化藍店撐黃店

1001 回覆
26 Like 1 Dislike
中国發大財
黨當日成功都係有左膠民主黨美國支持下入左世貿組織
呢班國民黨有機會係中共地下黨員跟左去台灣 白色恐怖時代又清不哂 之後黨發左大財 又過返大陸同主子相認 一家親 九二共識 要一國兩制 做內奸出賣台灣國
其實香港係只可以行呢種,但成本高好多,好多時用燈代替太陽
所以國民黨唔可以留喺台灣,應該返去大陸地區
咁才子有屌歐美防疫政策既
呢樣野肥彭一早講左
至怕sander既票流去拜登
要起碼借英美實力保護返十年八載先,咁先可以防止班生番衝落黎
期間要發展自己軍事同經濟,營造日後獨立嘅條件、金融就繼續發揮香港嘅優點,要成為東方瑞士。務求令各國都有大量利益係香港,咁可以令某國家即使想打香港都投鼠忌器

以下係我對光復香港之後嘅願景
軍事:
全民強制服兵役、18歲男女都要接受軍事訓練,每人要服役至少1000日,之後入後備役。有興趣從軍可以做全職軍人,成立軍事培訓學院...
政治:
1)改為總統制,總統任期為五年一任,同一人終生最多只可做兩屆
權力亦會被議會制衡
2) 引入公投機制,公投有至高無尚嘅權力,可以解散國會、罷免總統,修憲及其他重大決定,但要有超過80%全香港市民參與及過60%通過才算正式生效。唯啟動公投必須先得到10%全香港市民聯署方可啟動
(始終信唔過華人,華人一比佢地有絕對權力就會開始腐敗,所以要係議會設限同埋公投制度,防止權力膨脹)
3)開放槍權,容許服過兵役嘅人擁有槍械,但限制擁有子彈嘅數量
其他人士想擁有槍械要先考牌,但唔准帶子彈返屋企
4) 改革公務員體系,裁減過剩人手,晉升制度,
經濟:
1)保留香港金融業優勢,成為亞洲瑞士
2)產業多樣化,拓展高科技行業( IT, AI,生物科技)、引入大量各式輕工業、政府資助重工業發展(特別係電池電動車行業、無人機、再生能源)
3)收回農地,鼓勵香港人發展農業。閒置農地一係交回政府、一係租比農民種植,否則收取空置稅。農民如果係以農業維生,可獲准免補地價係農地興建一座居所(不大於2000呎)
4)改革薪俸稅,收窄貧富懸殊,超過入息中位數 2 SD開始要交附加稅
3SD或以上要交50%+薪俸稅
5)成立公會,增加僱員話語權

今日寫住咁多先,只要大家FF下光復香港之後嘅光景,就會覺得有希望繼續行落去
公投要80%投票率
ching係咪太睇得起香港人
中華文化係奴性基因嘅溫床
西化可能仲好
譚德塞警告特朗普:唔想要更多裝屍袋就唔好政治化
https://lih.kg/1964253

仲要大Trump 4年
其實仲有教育制度、醫療系統、社福政策、房屋等等社會議題都要一次過重整 但呢d都係後話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞