[另類] [滅共預言] 中共係咪爆左條龍脈15 之 歸化藍店撐黃店

1001 回覆
26 Like 1 Dislike
台灣人亦唔想同強国人同化
正如而家多數南韓年輕人唔想統一北韓一樣
個post#66有解釋喎
印散紙咁on9
定係試水溫
話我大中華膠都好
某啲中華文化要keep
好似清明重九果啲節日 幾有教育意義
導人向善既都要教
基本上大部分都同意,除左某幾樣

1. 薪俸稅可以charge到50% - 大佬呢個真係太辣,仲辣過北歐,份糧一出就要交左一半俾政府,引起反彈事少,discourage外面人才(唔係依家啲「優才」)嚟香港事大,除非俾出嚟嘅社會政策照顧十分周到

2. 總統制 - 其實巴打都有提希望選出嚟嘅行政機關係會受到議會制衡,點解唔索性用議會制?

3. 公投嘅投票率門檻 - 其實set到咁高,出嚟嘅效果會係乜都過唔到,因為反對嘅陣營只要動員大家唔投公投票,咁就算只係有兩成人反對都足以令到個公投過唔到,詳情見修改公投法之前嘅台灣

4. 無服兵役嘅人唔俾儲子彈喺屋企 - 咁同唔俾擁有槍械無分別

另外農業可以諗下垂直農業
若果綜合曬其它師兄係扑卦,推背圖,地母經等等預言既信息,中共今年就6至8月既消息有機會內戰,方位就係西南至西部地區開始,我覺得呢幾日任志強比人拉會加速佢既發生。
老實講,根據中華既歷史,發生呢樣野既機會率接近九成
西南有狼煙
意粉一開始企對家先會贏
一戰二戰意粉一開始都係axis powers
之後先走翻過嚟盟軍到
基本上佢一開始幫邊個邊個都輸
我覺得佢俾翻97後香港割咗俾佢嘅空域海域同地翻我哋就夠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞