沈旭暉:滑坡謬誤:「西方接受新加坡,自然也接受極權新香港」?

329 回覆
667 Like 13 Dislike
我吹香港如果一直冇民主,
紅官當道,黑警橫行就無法保障外來投資者資金同人生安全,
判案,執法都會而中國利益行先

只有全面以民為主先可以制行個3股主要力量
你幫忙,大家得益.
同佢坡狗做野就知 輪做野 香港人醒目少少
支那 唔係有人脈身份優勢點會咁多做到高位
你做乜柒
英文
新加坡初獨立之時,李光耀曾對外說了這麼一段話。「我不是中國人,就如甘迺迪總統不是個愛爾蘭人。慢慢的,世人會知道,新加坡姓李、姓高、王、楊、林的人們,外表上是中國人,說著華文,然而卻與中國人不同。我們有中國人的血統,我們不否認這點;但重要的是,我們以新加坡的立場思考,關心新加坡的權益,而不是以中國人的立場,為中國人的權益著想。」
其實新加坡比較少動搖外國人既利益, 香港就赤化, 咁係唔係動搖緊外國人既利益呢? 如果主動送晒利益去中國, 咁外國人做咩要黎香港? 香港仲有咩特別? 要媚共去上海/北京仲快
香港97前都好信港英架 「信政府一定無錯」即係類似依家sg咁
新加坡已經進入必須歸邊嘅年代 想做兩頭蛇?無咁易。
唔好當美國佬傻 上年d奶共言論應該已經引起注意
無措,所以以前好多人覺得有無民主唔緊要,因為政府+成個社會都比較精英主義,換另一個政府做野都唔會有問題
Link呢?click入明報支持吓
即係
而家中美反枱
對美國嚟講坡佬可以有計傾
但係香港一定要跟死跟支那

仲用緊中美友好互相忍耐既前提去研判可以收收皮先
too long,read
新加坡價值真心睇唔到有咩
做豬聽政府話?
可能要獨立或者起碼中美共管先得
支共入侵得香港太緊要,可能再令到西方信任
真係去新加坡好過
好難再令到西方信任
一件好簡單既事
做中間人一定要係獨立第三方先有人信
俾得中國control,邊敢再用香港做生意
認同 警暴要講但唔應該係主線 初期要引人注意就得 但始終用流血維持唔到太耐
要睇sg係咪繼續用李家or李家傀儡做元首
但凡有個做得唔好就有花生食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞