沈旭暉:滑坡謬誤:「西方接受新加坡,自然也接受極權新香港」?

329 回覆
667 Like 13 Dislike
佢哋諗住美國會容忍到幫佢賺錢嘅獨裁者

呢樣嘢唔係錯,係問題係甴大大連翻挑機決意大國崛起,公然將美國視為仇敵而唔係合作夥伴,加上各種各樣嘅滲透同霸道行徑,已經斷絕咗自己能夠作為皮諾切特嘅路

美國的確唔會重視人權,可以容忍幫佢賺錢嘅獨裁者。但問題係支那國已經唔係一個可供合作嘅普通獨裁政權,佢係一個好似納粹德國同蘇聯咁嘅挑戰者。對於呢點,美國點信你
原來之前成日話要學新加坡
係要學呢啲
如果新加坡發生類似反送中咁大既動蕩
我敢肯定新加坡政府一定跪低
如果新加坡選民同樣6成反政府對4成撐政府
個選區劃得幾奇怪都好反對黨都贏多數議席上台執政
加速主義好
你自己一開頭問人地有幾多個諾貝爾獎,人地答完你2:0,你又話諾貝爾獎其實反映唔到邊個叻過邊個,咁你其實一開頭舉黎做乜?

人地係講緊如果香港獨立左會好過新加坡,因為香港人比較聰明。

咁要比緊係比香港獨立左之後既香港人 或是 冇近年咁靠攏中國既時侯既香港人,唔係比依幾年d o靚仔啦。依幾年學制轉左dse,d選修科又亂咁黎,文唔文,理唔理咁,讀engine又可以未讀過m1 m2,咁緊係廢啦。原因咪就係因為香港係大灣區規劃入面唔係負責創新同科技,即係近年學生質素係受靠攏中國下教育制度變化影響左。要比就比al果陣學生能力同依家新加坡學生能力

定還是依家坡佬都勁過以前al果d學生
香港如何有幸獨立,自然會變成比台灣更前線的反共基地
香港舊有的經濟產業其實反而會全部GG
轉去相對後方、較安全既新加坡
咁講啦
新加坡親美
同時雖然新加坡係極權,但人地真係有全民選總理
Lm
坡條識閪變講咩.香港人變通全世界數一數二。咩辦法都有。
仲發夢收緊政治自由可以同時保持經濟自由
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞