沈旭暉:滑坡謬誤:「西方接受新加坡,自然也接受極權新香港」?

329 回覆
667 Like 13 Dislike
接觸過好多星加坡人,國際視野我就唔認同你嘅講法,但佢哋嘅語言能力真係比香港嘅學生好好多,同埋我覺得香港嘅學生有少少唔爭氣,語言差仲可以覺得好好笑咁樣。
其實香港人都信佢果套
咪又係住劏房 6,700萬住幾百呎單位
五六十蚊一個碟頭飯
自豪啲咩啊 人哋生活得有尊嚴過你啊
上一代新加坡人的確好聰明

但呢一代只係一班淨係識得讀書

唔識應變嘅人
淨係識屌港共,又唔屌下中共,更加唔屌下依家呢個不倫不類既制度,其實好多時你地咁樣鬧係維咗穩都唔知
佢冇諗過要拆
純粹鳩噏下hea走啲記者,又可以主導議題
話住屋問題嘅下一句係年青人唔夠努力買樓

唔好再覺得港共會為香港人做任何好嘢
佢哋唯一會做嘅嘢就係消滅香港人
新加坡個case其實又幾獨特
因為新加坡係一個多種族多文化的國家
所以如果唔係有李光耀的專制的話
應該內鬥都有排搞
而家的新加坡係有條件做到民主自由
但新加坡人習慣左又幾滿意呢個政府
所以根本唔會反政府
好似以前的香港人
港英做得好 冇人反政府
港共初期唔太仆街就換左個特首就算
係而家仆街到出哂面先反
我都係果句啦,佢繼續溫水煮蛙係唔會有2百萬人走出嚟同佢玩玩足半年都仲可以有過百萬人同佢行街。
都唔好話港獨係被人逼出嚟,根本只要中国人既行為思維唔係咁低劣既話你咪又係好似2008年果陣咁「我係中国人呀屌

依家香港成為咗西柏林
但管𡁵港豬嘅唔係港豬
要個政府都係同一個搵錢至上心態先得
香港而家係跟住支那政治至上
呢點好重要
更加可以提推動香港民主化對全球既影響
香港示威已經深入全球民心
所以其實係join返英國,搞返十年八載,form返個work既制度,清晒啲熱狗同埋楊岳橋呢啲無撚用既泛民,先再公投獨立定留英。

不過,到時就唔會有人想獨立,更加唔需要民主。因為香港人從來都只係想俾人管。
我諗國際都係分兩派
一邊係接受 另一邊唔接受
佢地嘅學制太著重科學數學
養育唔到一班有創意嘅人出黎
聽人order就叻 不過超低創造力姐
之前日日係fb笑鳩中國玻璃心喎
啲所謂既官既政治能力廢到
我唔係講緊沈生,係講緊樓上果位
唔廢點被中共操控?
我相信連登同高登都好多好有料既人呀
你願唔願意去做黑警去做狗官?

呀可能有user肯既我都唔敢咁老定

但係個政治文化咁差,香港人又咁柒廢,咁有才能既人點解唔走人先?
現實就係香港親中 新加坡親美
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞