沈旭暉:滑坡謬誤:「西方接受新加坡,自然也接受極權新香港」?

329 回覆
667 Like 13 Dislike
講真,做咁耐香港人,香港人一直以嚟咩取態大家都知,
生活無問題,唔危險嗰陣,有邊個會理政治情況?
12年之前,越嚟越多返大陸玩用支那嘢,就算有人講都無乜人真係正視,

港共如果唔係當香港人狗咁撚,邊有咁大聲音?

香港人其實一直都係只要生活無問題,理得你邊個當家作主,反正你當家作主做政權,政權就係用嚟保障我嘅生活,做得好嘅,邊個話事咁又點?

一句到尾,港共同商界班仆街太貪心,
將個遊戲玩得太過分,再加埋一下送中直接威脅自身安全,先點燃咗香港人嘅嗰團火。
新加坡有無香港咁高堅尼系數先,人地都唔駛住劏房,新加坡人對政府反映意見,政府都真係有回應下。(不過有條村堅唔投俾執政黨,連路都唔鋪過去。)
係新加坡
只要唔搞到某d野就無事,
做生意要計到條數

而家既香港係背後又牽涉左中共入去,
好多野已變到唔可以預測同預計,
好似中共一野話
美國既報社唔可以係中國採訪,包香港,
到呢刻,港府都未回應到點做

香港其實已變到一個不可預測同預計既做生意地方
其實係真

如果中共一開始好似08年/08-12年咁
認真咁管治, 個個安居樂業有將來
邊個想出黎示威遊行

不過佢地係要煲大地產霸權, 為左利益輸送 搞到香港人覺得無前途無將來
咁自自然然就會將矛盾推向政權
根本依家成個局面就係佢自己搞出黎
所謂嘅攬炒就係要令到北京利益受損 若然炒唔到我哋香港只係自炒 最後手足就真係淪為condom
咁香港就亦一樣會陷入永遠嘅深淵 呢個亦就係好多老人家叫香港人唔好搞革命嘅原因 但忍受被欺壓同完全攬炒兩樣都係屎 我就要問 我哋憑乜嘢要永遠含淚喊呢
其實中共做野方法,一定會自炒
新加坡立國係拒絕統一
而新加坡如果歸中 佢就絕對比人攻打連同中國都係
新加坡係需要國際支持
無論佢獨立之後最終目的係咩 佢已經唔可能去歸中
Yes
但整體上唔差
咁諗辦法建國

一國兩制 死路一條
商界比你同我更仇共
但如果所有外資真係由香港轉晒去新加坡其實都冇影響 咁香港就成為condom
親咩中 已經唔係親咁簡單 而家係中國揸旗
我應該講得好啲 損害到北京嘅利益叫做齊炒 淨係香港人首選就係自炒
其實未有政黨輪替都唔算民主國家,freedom house條數都係咁計
坡狗冇靠山 周邊國家一隻手指都捽死佢啦
香港就係支那打骰 點同
其實香港新一代學生創意都唔高
講到尾
就係問
跟邊個字頭邊個大老?
企邊便架你?
聰唔聰明就唔打飛機啦
但好同意第二點
始終林鄭個老闆唔係香港人而係習總
佢做所有決定都只會維護習總利益
因為係中国 皇帝是比人民更重要
所以香港獨立真係唯一出路
一日係中国管治
香港人都唔會係政府嘅老闆
廿幾年後嘅一國一制希望我有生之年可以見到香港獨立
唔係香港獨立唯一出路
係民族自強香港獨立
你叫上面果句咪姐係中国唔壓榨你你就唔洗獨立?
唔係架嘛,你唔係因俾黑警打所以要民主,你係好想要民主所以俾黑警打都要去爭取;同理,你強調香港人係一個民族去獨立而唔係強調香港人被中国人打壓所以要獨立

而且其實唔係唯一出路,歸英都係一條路嚟
唔完全認同
香港而家係最前線嘅反共基地原因係佢仍然係中國嘅領土
對住日日想強姦你嘅老豆,你一定係好撚憎佢
但係如果嗰個只係你嘅鄰居,你同佢嘅關係就無咁intimate
到時有利益咪一齊食吓飯,無咪散band
反正同佢合作都係本土利益嘅一部分
以前香港就係咁嘅角色,同中國實際上無關,但貿易往來一樣密切
唔通獨立咗之後港交所全面禁止中國國企上市咩?
唔可能架嘛,只係獨立咗香港就無誘因幫佢做靚盤數,一切跟compliance做嘢,你做到咪上做唔到咪自己收皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞