沈旭暉:滑坡謬誤:「西方接受新加坡,自然也接受極權新香港」?

329 回覆
667 Like 13 Dislike
新加坡雖然維護唔到本地人既人權,但維護到外國人既權益
香港就香港人外國人都無人權,得支那人有
係你見唔到香港人社會地位一直上升,李嘉誠又係97後先發達?英國人食肉都會有湯比下面嘅人飲,今日香港被中共殖民連湯渣都無,你自己去中環聽下有幾多普通話人
富不過三代,李顯龍個敗家仔分分鐘搞到新加坡收皮
胡溫最識玩,果陣連美國都信左共產黨會慢慢開放
之前有個手足搞移民果陣喺連登屌左李光耀一句就比人reject左
一個國家勁唔勁唔係睇普通人既
係睇最top5%有幾勁
美國95%蠢人但世界第一大國
係連登都check到?
push
因住比大支華膠咬你
PUSH
有連登小學雞email左比移民局知
你坡狗定係佢哋打手?
港資係67暴動不斷收地,
太古同渣旬係香港咁勁,港英當然有幫拖,
但係佢地質素高過港資又係事實
我都覺。美國如果一直行依家條路,都有可能捧其他國家分sg羹。例如台灣同越南。美國唔會接受sg真奶共,遲早要佢選擇,只係依家未逼佢。未係時候。
香港有d運 我記得英國殖民地無邊個係唔憎英國
呢條友我block左好柒耐
Push
真係唔好當美國傻
個時幾多人想回歸?
但今日比你揀你想中國管你定英國?

英國當你係狗都有舊骨食下
中共當你係狗食撚埋你呀
當年華人地產商嘅出現 好似係有對抗英資嘅心態
睇到佢句野笑咗
廢左中文咪得囉
為什麼七十年代的港英政府要著意淡化殖民色彩?是甚麼令到港英政府突然有這個覺醒?書中最後一章「麥理浩時代的殖民性」便揭開了這個謎底:一切都是和中國談判的盤算。外交官出身的麥理浩一直也是以如何在中英外交博奕之中為英國爭取最大利益來理解他對香港的管治,而並不是如一般評論所言出於善意。譬如呂大樂摘錄的一份麥理浩在一九七四年交給英國的外交通訊便這樣說:

「我認為我們應該盡一切方法打造香港為一個達國際地位、具體高質素的教育、科技與文化,以及有高水平的工業、商業、財經設備的模範城市 (Model city),以至在它身上中國既能得益,但又因為考慮到這些實質利益的需要和本身國內條件之不同,而不願意把香港收回…… 但我們應該低調進行,少說話,不對中國作出表面的挑戰」(頁154)

而麥理浩早在交給倫敦政府的一九七二年周年報告裡,便已經考慮到「或遲或早,我們必須跟中國人民政府討論到1997年租約期滿所發生的事情」,而社會建設,建立市民的自豪感 (civic pride),令英國的管治不致落入支持中國收回香港的議論的口實,便是十分重要的一步棋。麥理浩認為當時只有約十年時間處理這個問題,「但只是僅僅有足夠時間而已,因此,它 [指港英政府] 一定是一個步伐急趕的政府」(周年報告摘錄,見頁152) 。

https://www.pentoy.hk/%E7%B4%B0%E7%9C%8B%E6%88%90%E7%82%BA%E9%A6%99%E6%B8%AF%E4%B9%8B%E5%89%8D%E7%9A%84%E9%A6%99%E6%B8%AF-%EF%BC%9A%E8%AE%80%E5%91%82%E5%A4%A7%E6%A8%82%E3%80%8A%E9%82%A3%E4%BC%BC%E6%9B%BE%E7%9B%B8%E8%AD%98/
咁姐係我地話比佢地聽依家個政府幾閪其實冇用,因為佢地覺得呢夠屎一定冇以前個夠咁臭?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞