沈旭暉:滑坡謬誤:「西方接受新加坡,自然也接受極權新香港」?

329 回覆
667 Like 13 Dislike
恐怖分子係搞恐怖襲擊個d wor
英國咁出賣香港,咁香港d核心價值,基建經濟發展邊度黎
香港人獅頭山下精神就有黎?定係想講靠中國幫手建立?
兩樣同時存在
我只係對英國失望
當時唔少香港人都想返中國,

香港人本身無爭取過大家都當香港係避風塘
已成事實
無錯
為什麼七十年代的港英政府要著意淡化殖民色彩?是甚麼令到港英政府突然有這個覺醒?書中最後一章「麥理浩時代的殖民性」便揭開了這個謎底:一切都是和中國談判的盤算。外交官出身的麥理浩一直也是以如何在中英外交博奕之中為英國爭取最大利益來理解他對香港的管治,而並不是如一般評論所言出於善意。譬如呂大樂摘錄的一份麥理浩在一九七四年交給英國的外交通訊便這樣說:

「我認為我們應該盡一切方法打造香港為一個達國際地位、具體高質素的教育、科技與文化,以及有高水平的工業、商業、財經設備的模範城市 (Model city),以至在它身上中國既能得益,但又因為考慮到這些實質利益的需要和本身國內條件之不同,而不願意把香港收回…… 但我們應該低調進行,少說話,不對中國作出表面的挑戰」(頁154)

而麥理浩早在交給倫敦政府的一九七二年周年報告裡,便已經考慮到「或遲或早,我們必須跟中國人民政府討論到1997年租約期滿所發生的事情」,而社會建設,建立市民的自豪感 (civic pride),令英國的管治不致落入支持中國收回香港的議論的口實,便是十分重要的一步棋。麥理浩認為當時只有約十年時間處理這個問題,「但只是僅僅有足夠時間而已,因此,它 [指港英政府] 一定是一個步伐急趕的政府」(周年報告摘錄,見頁152) 。
https://www.pentoy.hk/%E7%B4%B0%E7%9C%8B%E6%88%90%E7%82%BA%E9%A6%99%E6%B8%AF%E4%B9%8B%E5%89%8D%E7%9A%84%E9%A6%99%E6%B8%AF-%EF%BC%9A%E8%AE%80%E5%91%82%E5%A4%A7%E6%A8%82%E3%80%8A%E9%82%A3%E4%BC%BC%E6%9B%BE%E7%9B%B8%E8%AD%98/
仲有班大中華膠,特別係司徒華果仆街。
見盡六四,但九七當無事,要民主建中國,中共會改過。

就好似劇集既女人咁,明知果老公係仆街,就賭就嫖就打老婆,都唔離開,要靠佢養,信佢會改過。
某程度上佢地無錯吖
你睇依家?大家都支持警賊炎症執法
反?邊度見到有反?大家都好支持喎
新加坡有人權我真係第一次聽
你話係新加坡做一隻快樂的豬係ok既,不過唔好諗住做人囉,而且社會越穩定,上流空間越少
咁樣叫出賣?
以至在它身上中國既能得益,但又因為考慮到這些實質利益的需要和本身國內條件之不同,而不願意把香港收回
原來想用手段留返香港叫出賣

而並不是如一般評論所言出於善意 我真係笑左
人地有其他目的就等如冇對你好 痴線 唉
喂幾廿歲人諗野唔好咁幼稚啦
當時係咪唔夠大中華聲大? 無理由一d反收回嘅都無
個陣d人比較政治冷感,又有唔少人有過客心態
反對既,睇透既,走得都走哂啦。
香港只係避風塘,佢地只係過客。

今日既年輕人,就好似家暴下,想反抗既子女。
但果老母就同你講無左老豆,我地就無飯食,無得住,頭家會散嫁,話哂都係一家,你打老豆係不考。
移民潮走嘅…
無走嘅係輸家定贏家
澳門同新加坡比邊個國際地位高啲?
新加坡
你唔係覺得澳門有資格同新加坡比下話
係有既話澳門就取代咗香港啦
有d人會覺得要無條件咁付出所有先叫真心對佢好
即使, 今日美國出兵贏得香港有自主權,佢地都唔會覺得美國真心對香港好,只會覺得美國別有用心。。。

別有用心。。。

好似某國思維一樣
咁美國幫香港當然只會係因為有利益啦,尤其依家美國幾乎將Monroe doctrine搬返出嚟,無利益真心幫你?你又唔係american
所以個問題就係,我地要點樣配合美國去做野先可以ensure美國出手幫我地咋嘛?
咁所以個答案係?
除左香港人幫香港人係真心之外,無一個國家真心幫香港

香港人都唔信所有香港人都係真心幫香港
所以
除左自己之外,就無人真心幫自己

咁,我地討論緊d咩?
我地討論英國係唔係真心為香港又有咩意義?

我指出係,某人話英國為左自身利益先做好香港
咁,係唔係好似中國咁做差香港先開心?
然而又要屌中國係垃圾,英國又係垃圾
咁呢d論調表達完,然後叫佢揀中國定英國
佢又重覆中國係垃圾,英國又係垃圾唔好吹奏
咁身體誠實個陣,要中國?
其實你知唔知自己講緊咩
我只係想講,外交就真係睇利益,加泰集會你自己都諗係咪鬼係咪會不利香港先去,咁點解他國既政府同國會要無條件幫你?
依家我提出既野就好簡單,香港全面民主化就可以確保西方社會既利益,呢個亦係我地遊說國際社會既時候強而有力既理據

我既答案好簡單,任何配合到美國、引到美國出手既野都要做,that's it。
已經知道靠政府冇用所以自己要努力
唔好認為自己講英文差好鬼搞笑。
當然係呢個理由啦 喺佢哋眼中英國政府真係唔好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞