香港地後生仔平均幾多歲先搬出去住

852 回覆
465 Like 10 Dislike
因為人大左應該要有自己生活自己地方
點解仲要同屋企人同住
無父幹就30
都一事無成唉
關係一般但係無私人空間 無房
覺得好無私隱
極度想搬
同屋企人住,隨時識下女帶上屋企根本無可能
如果唔係樓價高人多地少
應該會好多好似外國咁18歲踢出去/
子女成年頂唔順出去住
如果屋企人無自己物業,仲係租樓住,再過多五年就退休。
請問我呢一世仲有咩機會搬出去自己住?
同屋企人關係好,有私人空間就唔急搬
是但少一樣就會想搬
2樣都冇就直接搬啦
你屋企比到足夠既生活空間你(有自己房)搬黎做咩?

我26
就算遲d結婚生埋仔都唔打算搬
個仔大左就考慮換大d(都係同屋企人住)
睇晒d 留言,好似絕大多數巴打都唔洗擔心搬走後屋企人既生計問題,反而更多係考慮自己既負擔能力。

我既情況就調返轉,托賴唔需要太個人負擔能力。但考慮到自己搬走之後,屋企兩老係無可能承受到租金同生活費。所以只可以等兩老百年歸老,我先至可以搬出來住。
睇下你屋企煮成點囉
我屋企豆腐蒸魚都係一樣送
食完我屋企D飯
包你出去食盒燒味飯 唐記飯盒都覺得人間美食
你咁唸時唔代表另一伴都咁唸
因為我覺得人大左就唔應該亦唔需要再同父母同住
比著係我屋企人實屌你話
咁唔想比人管搬出去住囉
何不食肉糜?
我條女 已經同我同住緊
更何況 女最多咪換過個

3間房 加埋我屋企人同條女 先3個人

搬出去住可能係過癮d既
但其實有足夠空間既話
搬走既性價比唔高
遲d你會明呢d都係一種幸福
係 好撚戇鳩 問都唔問就睇你啲嘢 有錢實搬 喺屋企一秒都嫌多
Seriously no offense, 好奇啲女上到去見到開放式唔會失望?有無下文?
被虐狂?
唔知呢d咩理論,成年人有自己生活同空間,唔需要「家長」再管理
家庭愛唔係用控制黎表達,係要尊重
唔怪得支那/香港人冇獨立人格,因為總有d人係度講「屋企人管你都係為你好」同「有一日你就會明呢種係幸福」呢d 19理論
你住緊三房幾多尺先?有啲人三房得300幾尺
有啲人300幾尺住5個人
好難一齊住
岩岩30歲 因為有個b
我主要從性價比去考慮
假設你金錢係有限
而屋企比到足夠既空間你 (獨立房,100-150呎per1啦當)

攞咁多錢租樓改善生活環境 未係最必須
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞