香港地後生仔平均幾多歲先搬出去住

852 回覆
465 Like 10 Dislike
l know that feel
絲打有男朋友一齊夾既話都算輕鬆
肯住遠d 每人5-6K 攪掂
上網睇 好多都係8k咁上下租 計埋水電 應該都係10k內到? 見佢成間酒店咁 又齊哂家具上網WiFi咁 係唔係正常?
RN有Housing Allowance
另外你約滿有幾十萬Gratuity
唔洗擔心儲錢問題啦
有幾十萬咁多咩?
其次
銀行好鐘意RN黎做按揭,基本上穩定,兩個借到一百粒
月入夾埋有60-70K 應該輕鬆afford 到6-7M 樓
以我所知at least least 200K
有大同都係RN
佢同男朋友兩個儲左兩年半就上左車
同老母老婆一齊住800呎三房
但同老母關係麻麻地 老婆又頂佢唔順話想搬老母又喊苦喊忽扮可憐 點解要將你既快樂建築係我地兩公婆痛苦身上
唔係15%咩
係香港社會由教育到資源都唔鼓勵後生仔搬岀去住。你有幾可係學校聽到教人獨立思維?最多咪叫你乖乖聽老師話。
3年底薪 加埋15% 但扣返佢同你供過既mpf
應該係10%? google睇
2月中終於掂到地方想租
12k租 300呎 樓下有個會所仔 樓都新 兩年者
好近女朋友
一個人住
之前住左6個月酒店
利申 23歲
fb租屋嘅gp
買唔買樓都係其次
當務之急係要搬出去
係屋企就嚟有抑鬱
如果真係有200k
都叫幫到啲 比到個印花稅
我點計都係十幾萬
不過唔緊要啦 到時先算
搬啦
好多人唔明個屋企西真係一人都好難受
特別係你返完工己經好撚攰,仲要返屋企受氣
如果一萬蚊買到呢D寧靜同快樂絕對值
加上錢幾時都搵到,你專業人士要上車好容易
今年23希望今年就搬到出去,但未有收入
有自己房,屋企都夠空間,算係中產。
但同老母關係由細到大都好差,佢窮撚思想(成日叫我快啲比家用佢但明知我未揾到工)又控制慾強,乜都要管要鬧,幾乎日日比佢閪面同屌9我
好想要真正私人空間,搬咗出去就諗住順便斷絕關係算我真係寧願辛苦啲要自己買餸煮飯做家務嗰啲都唔想對住佢搞到我中學嗰時depression
24歲搬出去
28歲上樓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞