香港地後生仔平均幾多歲先搬出去住

852 回覆
465 Like 10 Dislike
其實係再上面條友計錯數
佢話一個月搵2萬幾唔到3萬
6年一蚊都唔用先得1球
我當你2萬7
6年一蚊都唔用有1.94mil 啦

呢6年你每個月用萬3蚊都仲有1球多d 係手

家用呢d嘢人人都唔同 連登仔最孝順
同屋企人關係好差 無自己房 仲讀緊書
但男朋友有自己房 生活安定 無憂無慮
所以佢唔會同我一齊租屋 但環境我差到連劏房都想住住先
如果你地係返緊工既話搵過個男朋友啦
見到條女咁慘都唔肯搬出黎一齊住
06年大學搬咗出去住
初頭兩年住hall
08年開始自己搬咗去劏房住
09年出嚟做嘢之後繼續住劏房
12年為咗快啲儲夠錢買樓搬咗返屋企住
16年買樓終於有自己地方
醒本連水費都慳返
19歲個陣識左我而家既老婆 好撚有錢 大我10+年 搬左出去住 今年我24歲 而家佢養埋我
利申: 醫生話我個胃唔好 淨係可以食軟飯
問題就係仲讀緊書嘛有錢就簡單得多
咁真係無計
仲有幾耐畢業
最多同我佢傾定一畢業搬出黎
入月五萬,32歲,等緊租跌
冇錢講咩都冇用
咁你第時點返工
仲要係中產
門禁呢啲梗係講緊去街個啲啦返工返學呢啲正經嘢黎架嘛
CHING,你都唔算慘丫,我個情況仲衰過你好多
以前細個個時,我阿嫲係住緊D老人村單位,個時政府俾我地買返個單位(應該係居者有其屋個D計劃啦),但個時阿嫲臨去世之前立左張平安紙,但因為有好多問題,自己屋企人都唔想個張平安紙落自己名,個時仲話智有大陸親戚落來香港,但大家都明白個D係易請難送,隨時俾佢地暫住之後就會好難趕得佢地走個D人,之後我老豆就決定個單位落我個名(因為呢個單位係我老豆俾錢買,所以決定權係我老豆話事)
個時我都係18歲左右,仲未有女朋友,個時都仲覺得無所謂,但過多3年左右,個時我阿哥已經拍緊拖,打算過多2左左右就會結婚,之後經過商量之後就決定搬去該單位住
到早6左左右,我都大約33歲,我亦都搵到女朋友,大家拍拖左一段時間之後,都決定結婚,但個時我阿哥阿嫂已經係有小朋友,個小朋友都差唔多8歲,我都有同我媽商量過,我媽就話佢地有埋小朋友,忍讓下俾佢地住個度啦
而我同我老婆就搬出來住,每個月租金都要$10000,都未計其他雜費個D,而我老婆就冇點特別付出,佢份人工又幫佢媽供保險,又俾家用佢阿媽,其他個D錢都剩返唔太多,我同佢付出GE比例大約係我9佢1咁上下啦
而家個問題就係我地搬左出來住已經有5年啦,呢幾年佢我同佢成日嘈交,都係關於間屋GE問題,成日講咩好唔公平,點解我地就要搬出來,而我阿哥阿嫂佢地就可以住係個邊,連租金都唔駛交,我地為呢個問題嗜交,試過有幾次我都想開口同佢講不如離婚
我自己亦都試過同我阿哥暗示過呢個問題,但佢就冇咩反應,我唔知佢係唔想面對呢件事定真係當唔知唔理啦
而更加大GE問題我俾我老婆日嘈夜嘈,埋怨我冇屋俾佢住,個時自己諗唔通,跟左係FACEBOOK個D賭波網學人賭波,個時試過一個月嬴到12萬左右,但之後好快個波網就俾FACEBOOK移除左,咁之後我都係再跟其他波網去賭,之後都係愈賭愈輸,愈輸愈賭,而家我自己差GE卡數連貸款接近60萬,但我當初賭波真心係希望當可以賺到d外快,當可以幫補下,希望可以俾到更加好ge生活俾佢
而家自己都知衰,已經決心唔會再賭波,而自己份人工都勉強頂得住條數,但我老婆成日嘈間屋問題,我真係怕遲早佢會知道我差咁多卡數同貸款,我真係好怕佢知道左,會同我離婚,我自問我真係好愛佢,絕對接受唔到同佢離婚
呢段時間,我經常會諗,如果佢同我離婚,我真係有諗過自殺,而家連自己條路都唔知點行落去好,有冇人可以教我應該點行落去
29歲 搬 因為結婚
層租置公屋本來就唔屬於你(只係落咗你名咁解)
你慘, 唔係因為你老母, 阿哥, 阿嫂, 同老婆
你慘, 係因為你自己

自己走去賭就咪撚搵野瀨啦
睇你住邊區
有朋友住隔涉D既屯門私樓,月租12-3K左右,開放式廚房一房,好新。
其實幾百呎住2個人都已經好大
香港地 有樓車 先有女
無父幹 無首期 出去租樓咪幫人供樓

生活窮就要妥協
我寧願儲錢 供自住/放租好過晨早出黎租
反正無女
層公屋亦唔屬於佢呀哥
你應該搵老豆出嚟調停
叫呀哥分番筆錢比你 當係佢自己買咗咁
但就唔洗指意攞得番間公屋
一係搵下d上車盤啦 荃灣中心 嘉湖呢d都唔算貴
搵4球幾既樓睇吓
做9成上咗先
如果當你屋企人, 你阿哥最低限度都「借」首期比你
香港人均好似唔夠150呎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞