香港地後生仔平均幾多歲先搬出去住

852 回覆
465 Like 10 Dislike
住緊公屋家陣係香港仲好過租樓啦
每個月比人多一皮野
又唔洗擔心沒得住幾時要搬
係大陸佬落黎搶撚哂公屋
40 仍然未搬

利申: 斬死左屋企人
係,尤其女人
我預一萬
大學讀醫療行業 應該搵到工掛
有一房?定開放式
22定23歲
記得果時搵得18k
開放
一房太貴
間唔中上28hse睇,一個人喺市區/港島租個過得去既單位最起碼要8k,都只係百零呎開放式唐樓如果合租6k都得,但搵啱人夾租都唔易,到時有咩錢銀瓜葛就麻煩,如果住住下對方退租,自己又要再搬過,自己住最自在
香港要起碼搵三萬先可以租到樓之餘又有小小錢可以儲下過下生活
香港係咪有三成物業都係屬於中聯辦?
兩個住開放式,你哋兩個好frd?
真 知足
一萬尾
我都係18歲出左去讀書
而家多幾個月畢業 準備翻嚟hk了
本身想翻到嚟揾到工跟住就搬出嚟
但而家咁嘅時勢 睇怕翻嚟都要痴住屋企先
唉 一個人住左幾年突然要翻屋企住
未揾到工又冇能力搬出嚟
冇人想知你咩環境
你諗下點係外國住好過啦
睇樓齡啦,如果廿幾年樓預住十幾年既咁700萬九按無咩問題,當你兩個人每人每加二千蚊人工,一年就多四千,係頭幾年手頭緊,過幾年就會好輕鬆

利申 岩岩買左七百幾萬單支樓
結婚最大舊錢咪係樓囉
唔計樓,淨係簽紙咩都唔做咪好平
但現實都幾難,影下婚紗相搞個少型婚禮都可以洗你幾十萬
有自己房 屋企相處到 但都想搬出去住
1. 屋企好撚亂 成間屋都係佢地買/執返黎唔等洗既野,想坐下行下都冇位(600呎三個人住)
2. 屋企人好撚冇私隱觀念 無啦啦開你道門望下又關返 講過十幾萬次敲門都唔識
3. 星期六日係屋企休息 佢地要返工 返到黎expect我做好家務/煮好飯佢地食 平時又唔會煮俾我食
4. 想同伴侶有私人空間

唔搬係因為冇錢
屋企冇問題就唔好搬啦
屋租燈油火蠟樣樣都係錢
搞到月月清咁濟
大把人身在福中不知福
成個post既留言都係屋企好有問題
鬼唔知屋租貴
但屋企人咁惡頂 唔搬可以點
兄妹就唔同
有自己房冇呢個問題 好食好住
自已一個人住,可以整到間屋好靚開心好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞