香港地後生仔平均幾多歲先搬出去住

852 回覆
465 Like 10 Dislike
大西北上車盤?
23歲好撚想搬,有房但同屋企關係差
19歲開始搬入大學hall之後,一直都係自己住
而家30中,生活得好自由
識個阿叔三代住同一間公屋
由佢出世住到而家仔女都廿幾歲
仲要3個仔女分一間房
買咗港島方便返工
港島
我同阿媽兩個人住
平時生活開支都就我出晒
家頭細務就佢負責 我個人可能唔獨立
但都一定唔會係裙腳仔
如果我搬咗出去住
咁自己租樓同水電煤已經一份開支
跟住本身屋企又另一份開支
即係每個月要俾兩份開支
面對呢個情況都唔想搬出嚟住
返工由來回二個半到依家一個多d先係重點
其實無問題㗎,只要同父母相處愉快
如果又想搬但又無能力搬,咪努力d搵錢
係我同輩中女仔一早出嚟獨立自住嘅人係多過男仔好多,唔知係咪因為女仔早熟d一早就知自己想點,而男仔好多時去到廿中都仲混混噩噩,掛住睇av打j同打機,又唔搵嘢學下增進下,然後見到同齡女性成功就話人係雞
睇你個人點睇
好似有人覺得一世唔去旅行都無所謂
有人覺得1年飛唔到1次唔做咩
有人覺得一定要試下自己住
有人覺得一齊住都無問題
不過我識既自己住過通常都番唔到轉頭
佢可能係唔記得..
樓上講得岩, 你要好好珍惜有個咁關心你既阿媽。我以前都好似你咁諗, 依家搬左出去。
開頭一段時間係覺得好自由,乜都自己話事, 跟著慢慢會掛全阿媽煮既飯同湯, 佢會默默幫你做哂所有家務, 抺地洗衫執屋買餸煮飯洗碗....ETC... 有咩唔開心可以同佢面對面傾, 阿媽會開解你
以前一返到屋企, 燈火通明, 好熱鬧。依家返到屋企,黑媽媽對住四面牆....
講真, 真係好懷念同阿爸阿媽住既感覺
係呀 有會所嗰種
同人夾租 每月6k
算唔算貴?
25歲 好撚想搬但開支實在太大
雖然自己有間豆腐房 一張單人床+個櫃, 完
做香港人真係好慘
幾大呀?
2個人夾租定點先? 如果2個人夾都幾抵
3個人夾會怕磨合唔到
利奧坊果啲?
想知多d做參考
借九成700萬樓,供30年要5萬7人工,每月還兩萬三野
咁樣供法好玩命,真呼吸plan,連生仔都要諗過度過
到時你D仔女又會上連登問點解老豆老母唔帶我去旅行食好西

如果唔打算生仔,無必要去到700萬咁盡
500萬,3百零尺兩個人住其實都夠,上車先唔洗做租租
有個自租既地方就可以睇定D再轉大單位
舉個例子姐
我只係想講1球一定夠買樓
只係max 7球樓下
你租樓去到2047咪一樣有問題
搬出黎一定有trade off 嫁啦上面講左,上面位ching 搵三萬俾一皮家用,屋企關係麻麻加唔要求高既搬出黎一皮重有剩

你一定要住又大又有會所既,6,7萬都唔掂
有首期唔想供
我2個哥30幾歲都仲未搬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞