香港地後生仔平均幾多歲先搬出去住

852 回覆
465 Like 10 Dislike
供係供到
但委屈條女囉
人地原生家庭住二千萬私樓
我就只係買得起10m 內要條女大屋搬細屋,仲要搬遠啲
要條女降低生活質素同你捱
自己都跖好意思啦
屋企兩老藍絲,但係搵得兩萬唔夠想走都走唔到
睇下你兩個嚮唔嚮往二人世界既生活啦
如果想多啲見面 就當然買樓結婚一齊住開心
但如果你地唔介意 都無所謂既
點啊
你70歲
你父母神早搬左去天堂啦
be positive bro 最多忍到60歲
希望年尾上車
有冇人諗過住離島
今年67 準備搬出去住
過來人話比你知,搞得掂就搬啦
出左去住果種自由自在,唔係一個月儲多幾千可以比到你
可能屋租雜費洗費會用多你好多錢,但你留係屋企嘅時間會多左。仲有地方同另一半2人世界,出街洗嘅錢相對會少返啲
邊有咁好景年年升
目標點樣唔同法?
男朋友有無錢呀?
當你24歲大學畢業
冇事冇幹就廿二就畢業, retake / high-dip / ASSO 我當加1年廿三, 真係唔係讀書嘅材料比到你廿四
大學乞食科出黎碌, 拉長黎計平均20萬年薪(包雙糧BONUS), 我鳩計8年192萬喎
十年內兩個股票大升浪你唔係炒炒賣賣正路股票都有2-30%增長

除非比保險佬叫你月年繳幾多幾多.
未改完.....

當你24歲大學畢業
冇事冇幹就廿二就畢業, retake / high-dip / ASSO 我當加1年廿三, 真係唔係讀書嘅材料比到你廿四
大學乞食科出黎碌, 拉長黎計平均20萬年薪(包雙糧BONUS), 我鳩計8年160萬,
平均兩萬一個月鳩計到30歲就差唔多搵左二百萬....

仲未計十年內兩個股票大升浪你唔係炒炒賣賣正路股票都有2-30%增長, 不過呢個就真係睇你幾進取.

不過用數字去計不如好似 "大學畢業打工仔30歲要有3年年薪左右資產" 咁去計
如果你8年賺2m 你儲到其中一半 已經好勁
26 歲
same
23歲
佢太理想層面,

要唔洗比家用,
同埋畢業頭幾年燒錢去買野去旅行玩,
投資又要賺,
人工穩定升
一個人起碼400呎啦....200呎轉個身都唔夠
搬咗
但家用比多咗 因為覺得無照顧好屋企人
而家想返去多啲照顧佢地 反而係一個難度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞