澳洲衛生官員堅稱戴口罩更易感染COVID-19

299 回覆
41 Like 362 Dislike

真理
人口清理計劃通
人地retail唔洗返工收一萬港紙綜援 文職wfh 一早閂border兼lockdown 出街仲個個自己車到超市停車場買完即走 政府今次意外地快過好多國家

港燦竟然笑人唔帶塊布
澳洲算多鬼戴口罩
有戴嘅好多都n95
手套都有人戴

講真除咗口罩之外
澳洲大部分都做得好過香港
一月尾已經封大陸關
而家連所有舖頭都限人入
澳洲班友真係搶到喪
廁紙搶咗一個月到而家都係貨架無貨

如果叫佢地戴口罩
d chemist 分分鐘俾人放火燒
就快冇錢派 eligible 既人太多 基本上係國民都拎到
-所有人唔理咩人邊到嚟全部落機quarantine 14日
-non essential business全部停 (政府大量資助受影響中小企及員工,無乜大反彈,個個都樂意留喺屋企)
-喺街見你多過兩個人而唔係immediate family member可以fine你up to up to 萬一蚊澳紙
-見班撚樣咁鍾意去沙灘,就搵人封熱門沙灘(屌雖然封得幾個,佢地又識走去第二到)
-可以work from home嘅人全部work from home (大公司喺政府未呼籲時已經叫晒員工work from home,其餘公司就一早準備定,政府一吹雞就即刻停)

唔講本身好多人都住得疏,同好多人都係私家車出入已經有social distancing 優勢
澳洲真係做到每日返工時火車一個車卡得4-5 條友
落街食飯基本上係無人
全日cbd都係死城一樣
仲死過平時凌晨1-2 點
連opera house, circular quay附近都係勁少人
幽閉恐懼
姐係同無糖可樂令人以為有更多quota 食多d肥野,結果更肥一樣。
係用家自己問題,同物品無關。
不如你話黑警套gear 令佢覺得自己無敵,導致落單,結論係套gear 冇保護能力
弱智,on撚99
其實真係唔撚明佢地諗乜鳩 如果係咁啲醫護全部唔撚洗帶啦
洗手唔啱咪又係有風險,咁係唔好洗手
如果食飯/揸車/戴套不正確,會鯁死/撞死/有愛滋
所以以上各事項麻煩官員由今日開始停做
咁係唔係一直lock down兩個月?始終都環戴口罩先會有正常生活
就係識睇字
醫護唔洗R痕?
市民R痕就一定唔洗手掂個口罩?
你老豆老母都係R痕生你出嚟㗎渣 懵仔
唔係點會生個冇腦仔
六個月or until vaccine available
澳洲蔣麗芸 包拗頸
好垃圾
agger
而家完全係愚民政策
就好似你唔識加減乘除就話數學冇撚用咁
on9
就係呢班垃圾專家累撚死人
而家都未訓醒
9成係信中國數據既垃圾
其實個個地方環境文化都唔同
下下都將香港嗰套以為啱晒咁屈人一定要做
唔做就錯真係好on9

淨係講封關加social distancing已經好過香港N咁多倍
鬼佬醫學咁撚勁
但偏偏同個口罩有仇咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞