澳洲衛生官員堅稱戴口罩更易感染COVID-19

299 回覆
41 Like 362 Dislike
你份工炒美股定自己炒

自己炒都要Capital gain tax好撚融
我同意口罩係重要
不過public health 除咗口罩之外,政策個啲都好重要
其實唔明點解香港人只係識死攬住戴口罩打飛機
根本除咗戴口罩之外,香港人/政府無一樣野做得好
又唔封關,隔離又做到一pat 屎咁,又冇補貼鼓勵人留係屋企工作,香港人又鍾意放假四圍去,dum 晒啲口罩係郊外/山到

人地澳洲人起碼真係聽話少出街
起碼而家番工時間少咗一半人搭train
細舖口又限人入,要隔1.5 米排隊
政府又識close down 食肆同娛樂場所
有啲細舖直頭唔開,大型百貨公司(Myer)都全線唔開
關又封晒,連state boundaries 都要隔離14 日
重點係確診數字回落緊

而且Sydney 有3-4 成鬼識戴口罩
同埋都唔會歧視戴口罩嘅人
唔知香港除咗口罩之外做到啲咩
NSW
澳洲PM 講明要預咗lock down 6個月
因為知道人人戴口罩唔work
一來唔夠,二黎澳洲人未必接受
先會用strict d 嘅政策
放棄正常生活一陣
Acc 香港開
出錢入錢都係香港
呢度有生意照報 bas gst
戴支那製口罩緊係易中武漢肺炎啦
口罩本身已經有中共病毒
唔止少一半人啦
平時返工架架火車都頂閘咁濟

而家一卡得4/5 條友

Sydney d人算高質

搭𨋢見多過兩個人真係等下架

排隊真係跟一米半

入coles woolies真係有人截停你要你用hand sanitzer先俾入去
做生意
臭小子
人地澳豬弱智唔識戴口罩 體諒下 唔好逼人地啦
Now Jobseeker
My biz down 95%
澳洲嘅醫學教育
港豬會繼續講:無理由澳洲醫科生考唔過香港執業試嘅!一定係執業試太難!
你就就真係柒頭
醫護無人教十會無啦啦識戴口罩?
澳洲政府唔識教?
戴啱口罩有幾撚難?難撚到要開十幾堂lecture?
唔識賣電視廣告,整下youtube片教人點戴

頂唔頂得住

除咗jobseeker仲有無subsidy拎到
做開生意得550/week點頂

見到好多人無工返
而家有份牛工返下都算係咁
真情係美國一個月前
針唔吉到肉唔知痛
你有睇新聞先講啦
Soft lockdown+ strict border control咗成個幾兩個禮拜喇
點樣同一個月前美國一樣呀
奶共奶到學中共封城
民主自由呢
嘩撚之你啦 死多的廢人仲好
有必要時就要勸民眾唔好出街㗎啦帶口罩又唔係咩都防到
封城就係奶共?咩邏輯黎 咁而家全球都奶緊共啦照你咁講
要保住條命仔減低傳染率就要犧牲啲自由㗎啦 又唔係唔俾你出街 係叫你唔好去海灘同出街食飯嗰啲姐 超市醫院嗰啲照開架喎
口罩會有病毒,難度唔戴,等病毒直接接觸塊面更安全?
邏輯上有問題 , 如果本身遇到武肺 , 吸左落口罩 , 起碼係延後左感染 , 點都成立唔到更易感染個邏輯
由屎為單嘢開始企硬屌
仲叫醒全世界防屎為
再有澳洲傳媒而家日日怒屌強国
都仲叫奶共
所以話白皮豬自我優越感,只係懷念過去輝煌,活在過去。雖然佢哋科技好發達,但果d公司,查實好多係外國專才
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞