澳洲衛生官員堅稱戴口罩更易感染COVID-19

299 回覆
41 Like 362 Dislike
個好轉可能要2星期冇新個案
唔係一開返就爆
又封多幾個月
希望佢3個月搞掂
之後長期封關
本身個plan optus 25m
用咗半年佢免費幫我up咗50m
唔係好feel到有咩別
唯有係咁
以前住city 有nbn真係快好多
我而家搬左去個距離city10分鐘路程既suburb
點知冇nbn on99
下次搬屋check咗先
我搬屋第一樣嘢上telecom 查咗有無nbn先
因為我落腳地方得adsl
就係咁近city我冇諗過
巴打覺得黎緊d租盤會唔會減租? 租約就完
無晒留學生應該會減
D人又無乜工返
可能會有班人會搬完少少住平d
同都多apartment 落成(sydney係唔知其他city)

但問題係而家業主可能未必肯租俾新人

我諗要show到自己個行無乜機會俾人炒同埋有返咁上下積蓄先會肯租俾你
或者要一次俾定兩三個月
我諗緊搬
屋企人想我搬 唔鐘意我住gf
而家俾緊$500/wk
我覺得如果肯減租 我可以每個月平返幾百
但係好似而家搞搬屋好on9
個個都quarantine
嗰日同abf個officer吹幾句,佢話一俾啲人入嚟又會爆過,除非有得醫/疫苗
咁樣搞法個經濟冧硬
6個月 都係睇形勢啫
不過我覺得6月開始可能解到
依家成個澳洲條線flat咗
等到少新增咪解封 生活變返正常
長期lockdown啲人冇工返好大獲
澳洲內部受控之後,短期內估計會轉為內部自給自足型經濟,仍然會控制出入境
老實講centrelink個1500多過好多casual retail 同hospitality 人士本身收入
國庫頂得住 放監之後班人就大把錢洗番落去本土經濟

而家錢未到手先日日叫春姐 5月backdate番payment快樂過神仙

驚未來10年點加稅好過
靠國庫養
好驚出去俾人打劫本身都係治安差果區
冇人告9佢? 提供適當PPE 係僱主責任
就係做咁多野, 都唔識戴口罩
如果人人戴口罩, 使撚做咁多野, 又封城又盛
梗係唔WORK, white trash 病到死都唔撚會戴
醫護都唔俾戴真心ON9, 俾著香港一早反佢枱
同香港政府嘅態度一樣...
exact7ly
啱呀
其實係理論派對現實派
鬼佬平均智商真係低啲
支持
希望班澳狗中多d
太撚多種族歧視嘅澳狗,唔撚識尊重人,仲要唔喺澳洲都咁撚柒串
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞