歡迎想砌模型o既巴絲入黎(20) 又係問題中1001

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
揸刀手勢唔掂
我通常左手揸件(主要係手指公同食指夾實),右手無名指同尾指頂住左手手指公背/側面,刀片向自己嗰陣靠食指輕輕哋向前推,刀片向出就用左手手指公推,咁樣就算跣手都唔會劏手指

如果要好大力先刮得走水口/分模線即係刀片鈍咗,係時候換過片新
筆刀/𠝹刀刀片同剃鬚刀片一樣係消耗品嚟
仲有,片一片膠出黎係唔洗用力咁濟
你要用力,一係把刀唔利
一係就你要CUT果部份太大已經唔係片落去,運刀唔順.
又有故仔講
雖然唔係發生係我身上
話說啲模型聚會
大家都砌緊野
有條友批批下野跌件,佢自然反應左手側身咁去接,佢右手把刀就咁入晒佢坐佢隔離個位仁兄⋯⋯
批分模線嗰陣刀片成日揩到零件條邊搞到凹咗一忽
依家多數用銼同砂紙
分模線就用拖刀法啦
批咁大風險

俾人隊嗰條友結果點樣
入廠縫針喇
冇怪到當事人
佢仲驚過傷者

我未試過咁大劑,頂多試過枝NT筆刀跌落地,塊刀片插咗入木地板1mm唔到但又唔斷,成枝筆刀就係靠嗰1mm刀片撐住垂直棟喺地面
隊到邊到手?
隊到面嘅話真係唔講得笑
刀仔咭大脾
睇字都覺得痛
成條入哂極刺激
信我,太利反而唔會太痛
唔夠利就仆街,除時有生鏽會破傷風
嗱痛唔痛呢啲我覺得好睇你片得幾近條神經同你意唔意識到
有次我用錯力一嘢片到左手食指忽肉就甩都好似delay咗幾秒啲血標晒出嚟先識痛
但一痛就痛到食必理痛
十指痛歸心
我現在落刀都會睇下自己D指甲係咪幫到我擋刀我先會落手
特別係好細d件最易批到手,現在學精左要痴Blutack再拎住件先好落刀
https://www.youtube.com/watch?v=gHMiMhXM3mI
原來佢有砌零戰
之前breaker巴話想試軍事模型可以睇下
喱隻係我唯一一副可以全程follow答你嘅模型
因為我好似前前後後起碼買過20隻
我好耐冇批到手過
只要follow一個法則
不用死力、一遇阻力難批就即刻批薄啲淺啲
E7....?
想問下gundam marker 邊到多色
想買最新出個兩隻ex red/blue 黎用marker 噴筆玩下
呢隻是 e7邊種?
唔知 噴落banshee到 會點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞