歡迎想砌模型o既巴絲入黎(20) 又係問題中1001

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
用玻璃cutting mat啲刀片好快鈍
我殺雞用牛刀 我都係用 介刀斬水貼

張A3定A2 太大張
你屎眼想開花?
塊嘢賣點係玻璃面倒乜柒(氫氟酸除外)上去都唔怕,用嚟黐貼紙都得
但係玻璃硬過金屬,用咩刀都好快鈍,唯一可以做嘅就係勤力啲換刀片
重有手塗會用

好似話D 油 易清過 普通CUTTING MATT??
我舊果張 好多油漬
普通cutting mat用軟膠做,油質嘢蝕咗入去好難清
玻璃一抹就搞掂,抹唔走嘅落白電油又得落天拿水都得,再唔係就用刀片刮走
成六十蚊一個工具兜

隻角跳斷左幾次 用膠水痴完無左忽
係咪要用畢地補番
檸檬批味唔錯
乜都唔怕,最怕地心吸力
如果跌爆真係心都痛埋

Btw 其實
大家認為 筆刀是否必要物品

我砌左一段小時間 都你介刀 解決水貼
神之剪 加 砂紙 解決水口

筆刀真係未用過正野
有冇刀手 可以分享下
奇趣$320,我都搵左好耐,最後貴貴地食左先
我未有神剪前 用黎批水口 界走分模線 同界水貼
個人認為有會方便好多
求師兄賜教
平時無咩機會用到畢地 係咪除左畢地無其他方法補?
上fb谷精多隻角 or 去馬雲網搵補件
模倉之前228$ 大減價買咗,真開心
Modo隻鈷藍
之後再溝番少少白色
筆刀一般都係話𠝹曲線好過𠝹刀,因為可以揸筆咁揸靈活啲
仲有窄位e.g.零件入面有時𠝹刀太大把伸唔到入去,用筆刀就得
大把少少嘅筆刀仲可以換刀片當雕刻刀用

不過就咁𠝹水貼批水口又好似真係唔駛用到咁pro唯一就係彎刀批水口分模線會好用過平刀
反正爛到咁不如試自己改唔得咪買補件
咁其實 變相

唔介分模線
水口唔靠筆刀斬

筆刀應用係 非必要 不過有就 防範於未然

因為我做過下功課 筆刀都有好多牌子
刀片都有好多款 連質素 亦好大分別

咁如果真係要買 筆刀 咩牌子 抵玩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞