美軍航母羅斯福號艦長求援成功後被開除及解除指揮權

260 回覆
196 Like 11 Dislike
笑左
第一 唔爆俾傳媒唔會有得上 因為當時嘅指引係如果出事自己海上隔離十四日
第二 關島應該唔太歡迎架船 播毒喎
第三 現在戰爭邊緣 + 船上有核 公佈軍情 後果嚴重

所以呢條友我信係為咗官兵著想賭自己條命
都唔排除上頭官僚作風 輕視武肺風險
遲遲唔落決定落船
激到艦長公開件事
終於有人有睇新聞知道個背景係乜, 點解艦長要行依一步
國家要佢地起海上榮譽地自生自滅
依個世界真係好多文盲唔睇新聞就老吹
講事實唔使兜?架艦佢睇既出事兜佢合理喎
基本承擔黎
核動力
變咗毒船後無咗官兵控制點算
所以呢個指揮真係兩面不是人 點做都錯
唔公開一定冇得上岸
根本直到兩星期前全個政府軍方都覺得係流感應對級別
今個星期先轉口風
軍隊作民事用途當打仗
係咪世界大戰緊

你知唔知咩係戰爭
係咪講太多buzzwords 已經同極左一樣咩都係nazi
出軍隊唔代表係戰時狀態。

總統未宣布一個艦長就話係戰爭狀態,會唔會係叛國架?
似係想利用輿論俾壓力國防部

所以封電郵無加密泄露咗出去
你個logic同777一樣,咁都唔急?係咪要全部人感染曬先叫急?做大既唔攬啲細係度講埋曬啲所以穩定軍心真係bullshit。要講軍心,唔通啲細既知大既敢為佢地出聲,軍心唔會更加認同個captain咩?
傻閪信越南政府
當時,武漢肺炎的疫情正從中國往世界擴散,除了日韓歐美紛紛遭殃,東南亞諸國亦陸續封關。但根據羅斯福號艦長克羅西爾上校的報告:在靠港之前,他曾諮詢過越南政府與「WHO的通報資訊」,並得到「越南境內只有16人感染,且多集中在河內與越北周邊...靠港之前20天,越南全境也完全沒有通報新增病例」的消息,因此克羅西爾與協調行程的駐越大使館才共同判斷:航母靠港應該沒有問題。
艦長為全船人著想公開求援 有人話佢做咩咁快公開
如果一求援就有回應 我諗佢都唔洗去到咁盡
落海軍部面

李文亮係D群 講 當時仲未有咁多人知物事
支那話佢造謠 對佢警示和訓誡 繼續係前線工作

艦長係全世界爆到九彩 公開求援 就比人炒左

艦長咪一樣以人為先 但一樣受到懲罰
而家係佢帶病毒上去?
即係你D下屬俾人惹到
你上司就報左上去
但上司就炒左
你會覺合理
軍隊黎
唔好聽講句,落左order叫你去死你都要去死
事後指揮官上軍事法庭係事後既事

應該係對個病太恐懼,或者想攞聲望
條友可以選擇越級上報,雖然應該都會俾人懲處
但係條友選擇左對外直接公開呢個幾差既選擇
唔係唔睇新聞 係見到美國就撐
船員中武漢肺炎只能夠話不幸+把關不力
呢d case一係掉船員落海做幽靈船一係就硬食
基本上佢無得揀
海軍唔用媒體施壓可能唔會做嘢。
個艦長只係惜兵,而唔係爛好人。
而為咗唔影響威信而隱瞞病情,對軍方亦係另一種打擊黎。
佢地根本無概念艦隊在船上既生活係點
極親密接觸, 根本係一傳一百咁爆發
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞