美軍航母羅斯福號艦長求援成功後被開除及解除指揮權

260 回覆
196 Like 11 Dislike
我唔同意 就算唔係戰時都要絕對服從 一支軍隊最重要係威嚴同紀律 難聽啲講同做狗冇咩分別 你可以話呢種思想好古板好on9 但係上到戰場你話向前衝 但係一班縱壞左既下屬扭計話有好多傷兵要後撤咁點算 所以要強調階級分明 服從由入訓練營就要做起

講返件事 上面都有人講左 呢隻船唔係舢舨 係移動空軍基地 平時隻野係海上面尻下尻下既座標都已經係國防機密 唔係話一個艦長想點就點 雖然將在外 君命有所不受 但係最終決策都係pentagon 依家美國可以掌控海權 某程度上都係因為有核航母既無限覆蓋 支那海軍先唔可以咁串 支那成日話武統 一個航母編隊係台灣海峽經過 支那都要等等先

從人道方面嚟睇艦長冇做錯 盡左自己保護下屬既本份 俾到輿論壓力海軍高層 但係從戰略方面睇就錯曬 依家一封信 話比俄佬支那聽有隻係太平洋既航母廢左武功 支那咁鐘意乘人之危趁台海權力真空攻台都唔係冇可能 如果支那真係搞搞震 呢封信對於美軍大戰略嚟講影響可能好大 依家都暴露左一個幾大既安全危機出嚟 話俾支那聽如果隻船有肺炎擴散就會廢一隻船 更加可能呢封信開左先例 隻隻船都話有肺炎要落船 到時資訊更加可能要公開 全世界都知都幾大鑊下

艦長罪不致俾人炒 但係高層要殺一儆百都係情有可原 要怪就怪個隻唔係普通驅逐艦而係核航母
大家唔好on9啦, 唔好當人艦長新仔咁睇
佢做得航母艦長點會唔知軍隊做事方法
其實佢只係選擇一條比較安全既路比自己
軍方擺明要佢唔放人上岸, 叫佢頂住先
萬一大爆發, 勁死大量士兵
唔通到時先話高層唔比?
全軍隊, 軍隊家人, 普通市民, 兩黨議員圍小
軍方到時更加只會叫佢食左隻死貓
佢現在雖然炒魷, 但相對最小手尾跟
轉行去參政都有可能

好心你地唔好咁天真
軍方高層永遠都係搵細去頂鑊
有啲矛盾事例俾連登仔訓練下心理質素係好事
如果信支那數字
咁真係just a flu
無端端當人係狗咪on鳩law
成班做狗做到傻左
支那數字都封城
都覺得just a flu同弱智無分別
被革職「羅斯福號」航母艦長克羅澤 據報確診新型肺炎
https://lih.kg/1960032
政治上日後有得賴咪得

反正呢隻鑊dem同gop無人咩得起
最終都係要射出街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞