美軍航母羅斯福號艦長求援成功後被開除及解除指揮權

260 回覆
196 Like 11 Dislike
真正唔合格係班弱智高層law 無錯就係無錯 佢只能因為高層硬膠犧牲自己
做樣踢一踢走je
話晒都唔岩程序
之後過一排件事淡左咪升返佢做艦長囉
軍方有落台階
個軍官又賺到聲望
你都on撚9
咁就可以唱比全世界知?
第日有仗打個陣有任務可以令你全艘艦犧牲
佢又唔肯做同唱比全世界聽?
服從都唔撚識 做到咁大粒
我反而諗,呢時呢刻中共d船艦會點
https://twitter.com/jackposobiec/status/1246058271133310977?s=21

BREAKING: US Navy sailors on aircraft carrier in Guam break out in cheers thanking Captain Crozier and chanting his name after he was fired from his positing for protecting them
去度假咁款渦
丟官贏民心 羅斯福號船員獻給艦長英雄式歡呼

克勞齊上校(Brett Crozier)向軍方高層求援,事後被以缺乏專業、製造恐慌為由解職。(法新社)
〔即時新聞/綜合報導〕美國核動力航空母艦「羅斯福號」爆出群聚感染,艦長克勞齊上校(Brett Crozier)寫信向軍方高層求援,內容同時在媒體曝光,引發軒然大波,事後航艦船員雖陸續下船檢疫,克勞齊也以「無法展現專業」、「釀生恐慌」為由遭解職。但克勞齊的行為等同救了艦上數千人一命,讓他獲得船員們英雄式的歡呼。

《CNN》報導,克勞齊在下船時受到船員們熱烈掌聲、歡呼,眾人齊聲吶喊克勞齊的姓名。

克勞齊給軍方的信中寫道,「此時並非戰時,艦上官兵不需要犧牲。如果現在不採取行動,就無法適時地照顧我們最信賴的資產,也就是水手們。」

美國代理海軍部長莫德里(Thomas Modly)表示,克勞齊的求援信帶有情緒,在處理疫情爆發的問題上沒有展現出應有的專業,既未能正確反映艦上實情,還造成不必要恐慌。

https://news.ltn.com.tw/news/world/breakingnews/3122531
你都戇柒鳩
好明顯條艦長係用盡方法叫班廢老俾船員落船,人哋唔聽,先要用呢條下策
成日第日打仗,而家唔係打仗呀懵撚
無謂犧牲為乜
應該咁講,個艦長打得以張牌預左比人解除指揮權
由美國主流民意(自己睇NBC/ABC/CNN/FOX,左至右都睇)到船員本身都支持個艦長決定,呢度硬係有人死話服從
死嘅唔係自己人係美國人,梗係講得口響
想人哋支持你時代革命,你用返人哋本土主流諗法睇嘢好d,仲要單嘢某程度上事不關己
艦長可以試下去参政
原因未必係因為嗰封信, 航空母艦艦長喺武漢肺炎疫情,輪流放班士兵落船去越南玩, 可以話係抵死
隻航母唔係到 衛星一早睇到 關封email比人知咩事
美國主流民意大撚曬咩
佢地主流民意咪覺得武漢肺炎係flu添
所以結果就好似睇戲咁
正義艦長對住班上司
一邊就跟規矩要解除指揮權
一邊就零願比人解除指揮權都要做
同支那有咩分別
太平洋艦隊都有得佢指揮。
竟然係上校去指揮 以為最起碼少將
覺得只係計謀,換人可以更低調
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞