2020年春季日劇討論(1)

1001 回覆
10 Like 3 Dislike
睇完會迷上飯豐
tbs cdtv依家有yui
飯豐都唔吸引
我中意大友多D
flower flower 今個禮拜出新碟
Maco啲歌唔差的
聽左兩年
uru都上CDTV
睇完花男season2就覺得佢好靚
唱到cd咁
有飯豐新野睇
講起飯豐
睇完佢同流星套 群青
成套戲都拍得好靚

但真係好鬼悶
唔拿明佢拍緊啲咩
咁快睇完
成套戲淨係講拍攝手法同啲境真係無得頂
好多畫面都做到wallpaper 咁滯
但內容真係太唯美我就黎訓著

Btw 飯豐好高有成167
Live好穩
仲要唱哂大面性日記同涼真隻船
我早幾日都睇左流星套愛唄
劇情又係有啲悶節奏好慢 又冇咩高潮位

搵唔到プロローグ
睇果耶

搵到
對佢冇咩感覺
睇左我好長氣都係覺得佢係個幾好戲既女仔咁
可能個樣太中學生 投入唔到感情線
日影同日劇風格真係差好遠
電影節奏係慢到一個點,同埋大部分起碼兩個鐘
日影完全係同國際脫節咁
好似係一班導演沉迷左係自己個世界咁
心地超善良的搞笑天王「志村健」 被騙1000萬也不求歸還

日本搞笑天王「志村健」於昨日(29日)晚間11點10分因武漢肺炎病毒病逝,享受70歲。許多粉絲對「怪叔叔」的離去感到不捨之外,演藝界的名人們也都紛紛向這位天王致上最深層的敬意,感謝他這些年來對演藝圈的付出。志村不只在演藝事業有成,其人品也廣受大家的肯定,而這之中,有個「1000萬日圓詐欺」的小故事,令許多人感動萬分。

2016年10月8日於關西電視台(関西テレビ)播出的節目《感動會議(胸いっぱいサミット)》中提到了這段佳話:

某日有位年輕的後輩藝人直接找上了志村健,表示自己的女兒生病了,但卻沒付不出手術費,希望志村能夠借他300萬日圓。對於如此要求,志村不但答應了,還拿出多餘300萬日圓的「1000萬日圓」給這位年輕藝人,希望能用這筆錢趕快治好女兒的病,並告訴這位年輕藝人「等你哪天紅了起來再還我就好,所以拿去用吧!」

聽聞此事的藝人「松村邦洋」覺得哪裡不對勁,便前去詢問該名年輕藝人,結果得到「女兒生病什麼的都是假的」的答案。得知此事的松村立刻告訴志村他被騙的事情,然而志村給他的反應卻不是憤怒,「什麼啊,原來他女兒沒事啊?太好了,鬆了一口氣…。」

就算是當紅藝人,這1000萬日圓也絕對不是小數目,對於此筆錢該如何是好,志村的回答是:「借出去的錢?怎樣都好。反正錢本來就是循環天下之物。」沒有責備年輕藝人,還展現出如此溫柔的心態,令不少人感動!

如此,這位搞笑且溫柔的「怪叔叔」卻因為武漢肺炎疫情而離開我們,只有道不盡的悲痛與遺憾而已……。
支那快啲死全家啦
有啲慢得黎都好睇 好似大面套鐵道家族我都覺得好好睇
但大部分都拍到又慢又悶
可能係我地唔識欣賞啦
好聽到痴線
唱live穩到好似CD咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞