2020年春季日劇討論(1)

1001 回覆
10 Like 3 Dislike
星期一(月曜日)
富士月21 《SUIT 2》

星期二(火曜日)
富士火21 《龍之道 雙面復仇者》
TBS火22 《我的家政夫渚先生》

星期三(水曜日)
NTV水22 《派遣的品格 2》

星期四(木曜日)
朝日木21 《BG 2》
富士木22 《默默奉獻的灰姑娘》

星期五(金曜日)
TBS金22 《MIU 404》
朝日金23 《家政夫三田園 4》

星期六(土曜日)
NTV土22《未滿警察》

星期日(日曜日)
TBS日21 《半澤直樹 2》
NTV日23《美食偵探明智五郎》

如欲劇透討論請先預告再細+深藍色字

圖透請先注明 [圖透], 然後貼上圖片link/高登加密法

日劇分季掃盲:
http://amayzi.pixnet.net/blog/post/28098647
2020年冬季日劇討論
https://lihkg.com/thread/1935135/page/1

第103回日劇學院賞

最優秀作品賞
1. Grand Maison Tokyo
(讀者票:第1位/記者票:第1位/審查員票:第1位)
2. 我的故事說來很長
(讀者票:第4位/記者票:第2位/審查員票:第2位)
3. 我的大叔 -in the sky-
(讀者票:第2位/記者票:第5位/審查員票:圈外)
4. G弦上的你和我
(讀者票:第3位/記者票:第4位/審查員票:第3位)
5. 韋駄天~東京奧運故事~
(讀者票:圈外/記者票:第3位/審查員票:第4位)

最優秀男主演賞
1. 木村拓哉/Grand Maison Tokyo
(讀者票:第2位/記者票:第1位/審查員票:第1位)
2. 生田斗真/我的故事說來很長
(讀者票:第3位/記者票:第2位/審查員票:第2位)
3. 田中圭/我的大叔 -in the sky-
(讀者票:第1位/記者票:第4位/審查員票:第5位)
4. 藤岡靛/SHERLOCK
(讀者票:第4位/記者票:第5位/審查員票:第3位)
5. 阿部寬/還是不能結婚的男人
(讀者票:圈外/記者票:第3位/審查員票:圈外)

最優秀女主演賞
1. 高畑充希/同期的櫻
(讀者票:第1位/記者票:第1位/審查員票:第1位)
2. 波瑠/G弦上的你和我
(讀者票:第3位/記者票:第3位/審查員票:第2位)
3. 米倉涼子/Doctor-X- 第6季
(讀者票:第2位/記者票:第2位/審查員票:第3位)
4. 井上真央/少年寅次郎
(讀者票:第4位/記者票:第5位/審查員票:圈外)
5. 高岡早紀/RIKA
(讀者票:圈外/記者票:圈外/審查員票:第4位)

最優秀男助演賞
1. 玉森裕太/Grand Maison Tokyo
(讀者票:第2位/記者票:第2位/審查員票:第4位)
2. 中川大志/G弦上的你和我
(讀者票:第3位/記者票:第4位/審查員票:第2位)
3. 安田顯/我的故事說來很長
(讀者票:圈外/記者票:第1位/審查員票:第1位)
4. 千葉雄大/我的大叔 -in the sky-
(讀者票:第1位/記者票:第3位/審查員票:圈外)
5. 吉田鋼太郎/我的大叔 -in the sky-
(讀者票:圈外/記者票:第5位/審查員票:第3位)

最優秀女助演賞
1. 小池榮子/我的故事說來很長
(讀者票:第4位/記者票:第1位/審查員票:第1位)
2. 鈴木京香/Grand Maison Tokyo
(讀者票:第1位/記者票:第3位/審查員票:第2位)
3. 松下由樹/G弦上的你和我
(讀者票:第3位/記者票:圈外/審查員票:第3位)
4. 清原果耶/我的故事說來很長
(讀者票:第5位/記者票:第2位/審查員票:圈外)
5. 富永愛/Grand Maison Tokyo
(讀者票:圈外/記者票:圈外/審查員票:第4位)

最佳歌曲
1. 山下達郎《RECIPE(レシピ)》/Grand Maison Tokyo
(讀者票:第2位/記者票:第1位/審查員票:第1位)
2. sumika《願い》/我的大叔 -in the sky-
(讀者票:第1位/記者票:圈外/審查員票:第5位)
3. 関ジャニ∞《友よ》/我的故事說來很長
(讀者票:第3位/記者票:第2位/審查員票:第5位)

最佳編劇
1. 金子茂樹/我的故事說來很長
2. 黑岩勉/Grand Maison Tokyo
3. 宮藤官九郎/韋駄天~東京奧運故事~

最佳導演
1. 塚原亞由子、山室大輔、青山貴洋/Grand Maison Tokyo
2. 中島悟、丸谷俊介、鈴木勇馬/我的故事說來很長
3. 井上剛、西村武五郎、一木正惠、大根仁、桑野智宏、林啓史、津田溫子、松木健祐、渡邊直樹、北野隆/韋駄天~東京奧運故事~

特別賞
從缺

呢個cast
Q: 點解大家都咁憎田中龜嘅?

A: 1. 唔靚仔但成日做深情/條件好嘅男人
2. 老是常出現 好哋哋想睇主角嘅劇都會出嚟比個surprise你
3. 衰浮誇發羊吊 eg 大叔 あな番
4.隻龜,死罪是演技差,
演咗咁多年,無進步,
只是識扮無辜,
東京白日夢女,做反角差到一點奸都見唔到,
得個無辜樣,睇到出哂戲。

5. 会いたいよ~会いたいよ~

Q: 點解広瀬すず又叫臭西鈴嘅?
因為佢扮純情但又亂講野暴露左真實既臭西性格

A: 例子1 : 話自己記憶中中學冇同男仔傾過計咁滯,但俾人揾到佢同啲仔咀晒咁影貼紙相

例子2 : 俾人爆佢中學帶頭欺凌人

例子3 : 成日強調自己後生好細個,話同賀來賢人有代溝,話大野智係阿叔,話aiko出道自己未出世

最經典既例子就係好天真咁問點解有人會做燈光師收音師,人生淨係追住明星打燈收音咁好咩?

Q: 究竟土屋太鳳 有村架純 邊個塊面大啲?

A: 其實佢+肥雞火雞兩姊妹+上白石兩姊妹可以開套大面戰隊デカイメンジャー

咁多圭 嚇死我
曲線po阿龜相
終於等到春田季
季季都係田中季
喺到搵龜啲負皮相嗰陣笑咗
負皮收集者
翻睇啲龜負皮相真係想嘔返啲隔夜飯出嚟
睇返之後啲相 覺得你最多負皮張anan唔算啲咩嘢
第一次見討厭田中圭嘅Q&A
睇過圖書館戰爭覺得佢都演得幾好...
個時仲覺得佢幾靚仔
每張負片數都多過上一張
我初初覺得佢同向井理好似樣添
唔係掛,向井理靚仔好多喎
睇向井理最近套劇佢好似走左樣咁
田中圭反而冇咩變
沖涼哥張真係每睇一次都想打爆個芒一次
今季都係會死死氣開晒佢嗰兩套嚟睇
第一版就咁多龜相
諗住早啲嚟唔會見到...
點知一嚟就咁多張

真係好鍾意佢張出浴照
個姿勢核突到唔知點做出嚟
(下次唔使再post啦)
估唔到田中圭開始收咁多人歡迎同討論
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞