是咁的,我又比人呃蝦條了

1001 回覆
247 Like 48 Dislike
係啊 我明巴打你講咩
宜家開始要清晰一下自己思路
今晚遇到d事
所以用左時間黎重新審視自己既價值觀
聽日訓醒即刻寫
保證會up 2-3篇
對唔住要大家等多一日了
油巴我要聽日先出到啊
對唔住聽日追更
唔緊要
我都唔想你咁夜出文
聽日補返數啦
快d訓啦

係咪有唔開心嘅事呀
好 聽日補翻數
本身係有啊
所以要好好閉門自省
加油呀

講出嚟會唔會舒服d呀
樓主加油啊

唔開心呢度大把人同你傾
我覺得睇你有幾了解果個人 而果個人有冇乜嘢收收埋埋已經了解到
好奇八吓每一次因乜原因沉船
(九)死胡同
人性總是犯賤,
明知道前面的路已被封死了,
偏偏還是執意前進。
到最後,被困在死胡同裡,
仍然死心不息,
想爬過那高聳的圍牆。
但無知的他們,
卻不知道圍牆背後,
原來是陡峭的懸崖,
還沒有回過神來,
便掉入萬丈深淵,
再沒有重見天日的一天。
--------------
「領部手機黎睇過!」Iris二話不說把我手機解鎖了。
還沒有等她看完,Bella便一手搶過電話,
肆意查看著我跟每個男生的對話,
我猶如赤裸裸地站在她們面前。

「呢個呀曦就係你頭先講果個男仔啊?」Iris性急地問道。

「咁悶既,你地既對話內容,都無點flirt既!睇埋其他男仔先。」而Bella的語氣裡則帶著滿滿的嫌棄。
隨即她看著我跟其他男生的對話,都是一些不重要的閒聊,也沒有半點越軌的成分。

「你地見啦,我邊度識溝仔姐。同埋我覺得呢個男仔唔係好似其他狗公咁兩三下就講到性,所以幾好。」當時的我真是太天真了。

「不過我都係覺得你地既對話同普通朋友無分別囉!悶到死!一d都唔似曖昧中!同埋啊,你覆人咁多係唔得架!」Bella突然化身兩性專家。

「你知道架啦!人類就係你越覆得佢多就越唔想覆。呢個係人性。」梳著兩條小辮子的Jenny也放下相機,加入討論。

「不過你成日講到自己咁多仔,仲以為你好識flirt,點知原來你呢方面係零。」Bella繼續火上加油。
「我無講過自己好多,只係你地見我換男友比較密姐。正正就係因為我根本唔識溝仔,所以咪成日識親d仆街囉!」快被逼得要哭的我為自己辯駁著。
「如果可以有一段好既愛情,我就唔使成日換啦!」我接著說著。

「你呢d咩邏輯啊?咁係因為每次你分完手都話無事,放低左,之後好快又識到下一個。咪以為你係玩架囉。點知原來你根本就玩唔起!」
Bella的語氣慢慢軟化下來,不知道她這樣是同情還是怕我生氣。

「咁我宜家應該點做啊,我聽日就要見佢喇。」
我焦急地問Bella。

「唔好覆佢,直到我地離開長洲為止。」Bella說罷,用寶麗萊拍下我焦急的醜態。
---------
他和我一刀兩斷的前一個晚上。
洗完澡後,我和呀曦在房間裡沉淫在音樂的極樂世界之中。
我不斷想跟他說一些生活趣事,
他卻心不在焉地敷衍回答,
看來他又心情不好了。
喜愛聽英文歌的他,
不願放我點的中文歌,
只自顧自地放著Coldplay的歌。

現在的我回想起,
如果說怨恨一個人會怨恨他的一切,
那恕我恨不下他愛的Coldplay。

放著Yellow的他,一邊聽著音樂,
一邊跟著節奏甩頭,
那模樣可愛極了,
忍不住哈哈大笑的我跌坐下來,
半躺在床上。
「做咩啊?好攰啊?」他捏捏我大腿問著。
「我企左成日,對腳就快斷喇。」
看到狀甚可憐的我,他主動提議幫我按摩。

在暗黃的燈光照影下,手勢純熟的他,
按捏著我身體每一個部位,卻又剛柔並濟,
要不是下一秒他突然把我抱起,
我定必會睡著。

他用強而有力的臂彎抱起我,
讓我坐在他大腿上,
然後輕輕地親了我一下。
「今晚你可唔可以陪我啊?」他明知故問。

我還是推開了他,
「頭先打比你嗰個人係邊個?」我裝左平靜的問道。
「邊一個啊?」他一臉困惑。
「頭先得一個人打比你渣嘛。叫做棉棉果個。」我接著說。
他沉默了一會。

「哦!果個我個friend黎架,住我對面既,成日12點幾就會叫我落去吹下水。無野架,識左好耐架啦。」他摸摸我的頭回答著。
「咁你個friend係男係女呀?」我鬆了一口氣。
「當然係女啦,唔通係男仔咩!」他還理直氣壯的答道。
當時的我一定是被鬼掩蓋了眼睛,怎麼會像傻子一樣相信這些荒唐的話?

還沒有反應得及,
呀曦卻突然把我推下來,按在床上。
「我宜家就要食左你。」他露骨的一句配上欲求不滿的眼神,這晚看來我是兇多吉少了。
今日好翻好多喇
放心油巴
多謝你絲打
我其實琴日係嬲自己多。
開始懷疑自己既待人接物係咪好有問題,
所以先會成日識埋呢種人
我都唔知自己點解無啦啦會沉
好多人扮到自己無野收埋
你一日唔到撞正果刻都唔會知
btw終於up到文
出左去做野成日
聽日做宅女希望可以up 2-3
真係冇事?

你好翻d就好啦

唔好自己諗埋一邊呀
係啊 我好翻d喇
每次寫文寫歌就係令我心情可以放鬆d既時候
咁你寫多d歌同文啦
放鬆下心情都靚返晒啦

樓主有冇打機呀
仲有你快d訓啦
敍事手法幾特別 好睇
又未必嘅 但反省下自己同面對自己都係好事
係啊
宜家無得週圍去玩
寄情寫野真係可以令我忘記好多唔開心既野
無打機呀點解咁問既
多謝火神巴g持
都係
我都好想有一段美滿既愛情 喊出黎
冇啊
我成日都問人有冇打機㗎
睇下有冇玩埋同一隻game
可以一齊打機呀

打機都可以放鬆心情
試吓呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞