是咁的,我又比人呃蝦條了

1001 回覆
247 Like 48 Dislike
憑言談之中睇到
我諗佢只係需要一個肉便器
樓主 出咁少
(二十)有心人
愛情就像毒品,
還沒有接觸的時候就已經聽說過它的威力。
一直想嘗試卻不敢,
直到接觸到後,
卻會害怕受傷,而不想再試。
殊不知在不知不覺之間,
已經對它上癮了。

一想到那個人,
心,就會痕癢難耐,
萬一找不到那個人,
心,就會很痛很痛。
見到那個人的時候,
聞一聞他的味道,
心,就會被麻醉了。
然而,當他終於消失在你世界裡,
那種撕心欲裂的感覺,
比死更難受。
-----------
晚上9點,
跟Vivi吃完晚餐後,
我們散步到美孚公園,
在露天廣場最高層的場凳坐下來。
在廣場坐下的人並不多,
只有一對小情侶,
和一個獨自在抽菸的男生。

寂寞也揮發著餘香 
原來情動正是這樣 
曾忘掉這種遐想 
這麼超乎我想像

這位束著馬尾的男生,
用擴音器播放著張國榮的《有心人》,
呀曦是我在聽到這首歌後,
第三個會聯想到的男生。
每一次我聽到這首歌,
我都會感觸良多,
可是之前聽著的時候,
想起的都是以前其中一個男友,
現在想起的卻是他。

「哇!你無野嗎?」
身旁的Vivi嚇了一跳,
原來我眼角,
已經一滴接一滴地,流下豆大的淚珠了。

坐在左邊遠方,那個抽著煙的男生,
也因此從自我陶醉的世界中醒過來,
好奇地看了我一眼,轉過頭繼續吞雲吐霧。
「我無事。係唸起佢姐。其實佢琴日差d搞左我。」
我接下Vivi遞給我的紙巾,抹一抹眼眶裡的淚。
「妝溶左唔好睇架。佢差d搞你,而你守得住?」
她安慰著我,
很久沒有聽她用這麼溫柔的語氣跟我說話了。
「係,因為我記得你講過既野,我唔肯咁快比佢搞。」說完我又開始啜泣。
「但係你地有kiss有攬?不過第二次見面就想搞好似有d快。你又會比佢帶你上屋企既傻豬?」
她伸手搭著我的肩膀。
「有啊,我都覺得快。不過佢琴日有講過佢第一眼已經知道自己會唔會中意果個女仔。而且佢kiss我之前其實有講過自己對我好有feel。」
的確,昨天他是跟我說過這番話。
只不過,當時我思緒太混亂,沒有特別留意。

「但係,佢今日搵得我無之前咁密。仲要成5點先問我做緊咩。」
我繼續說,盼望著她能給我一些意見。
「嗯。。。我覺得佢講話咩自己淨係會一見鍾情既說話,只要唔係啞既人都會講得到出口。所以唔可以盡信,始終把口生係佢度,佢想講咩都得。」
她用心地幫我分析後,叫我拿電話給她看。

「嗯。。。佢最後一個訊息係7點,跟住到宜家都未覆播!」她如偵探般說著。
「係呀,佢今日覆我係少左好多。」
我看著美孚新邨的萬家燈火,緩緩地回答她。
「你肯定佢係單身?」她問。
「係呀,佢係咁同我講。」我答。
「咁呀,咁如果佢係單身的話,佢有機會係一線多釣,睇下最後邊個上釣。」她得出這個結論。
「姐係點啊?」我愣了一下,焦急地問。
「姐係,佢有機會係同時間有同幾個女仔flirt,睇下最後邊個最易得手。而經過琴日,佢見你唔比佢搞,開始又去搵其他線。同時觀察下你,睇下佢唔搵你既話,你會點。」
她托一托眼鏡,活像愛情世界的伽利略一樣。
「下,咁我應該點表現好?」我繼續追問。
「唔。。。唔好理佢,等佢覆。以男仔角度睇,佢唔會咁快放棄你住既,如果佢講得對你有feel。因為通常見完真人有feel應該係會搵得積極左,但佢無。所以都唔知佢咩葫蘆賣咩藥。」
她為我們對呀曦的討論下了結案陳詞。

如果真的太好
如錯看了多好
不想證實有沒有過傾慕
是無力 或有心 像謎 像戲 
誰又會 似我演得更好 

從眉梢中感覺到 從眼角看不到 
彷彿已是最直接的裸露 
是無力 但有心 暗來 明往 
誰說 這算是 情愫

如果我真的是錯看了,那便好了,
可惜我不是,
而最後,
我什麼都帶不走,
只剩自己一個糾結、悲傷。
第二更出左了
is very長
可惜女主比佢呃左
我買過水晶鏈
女仔會好在意
訓醒有你
臨訓都有你
果種感覺好warm
不知不覺
已經4月1號,
播住哥哥既有心人,
心裡面特別鬱悶,
所以我覺得將佢既個加落篇文度
好掛住佢。

https://youtu.be/zElyLgkJK7c
在夜深時分
為大家送上哥哥既有心人

btw新朋友仔如果中意同想繼續睇
可以比個正評鼓勵下我脆弱既心靈
往150邁進 thxxx
已正皮樓豬加油
加油樓主寫得幾好~
M 痛真係好辛苦
樓主早啲休息
多謝g持
多謝你啊
我會努力繼續寫
我都好鍾意有心人

真係咁痛㗎
係啊
up唔到第三更
訓醒先再寫sorry ah
真係好好聽
係以前既歌先做到果種觸動心靈既感覺
肚屙嗰種痛呀?

痛就休息吓
快d訓
實會等你嘅
樓主快啲休息下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞