達明一派真係好L正

593 回覆
275 Like 13 Dislike
太好啦開始好多知音
冇錯,真係好 out standing。
我而家都仲聽緊達明一派,完全唔覺 out ,仲仍然好正
最緊要係 達明一直堅持廣東歌
我以前有兩條女都係因為達明一派而溝上手。
唔知有冇人同我一樣發現金針獎嘅編排好正

「1+4等於=14」嘅過渡編排把聲2+2+2+2+2 然之後就接落去=10個決定去救火的少年

真係好正
咁啲女都幾識貨 好少聽女仔會睇達明
係咪借咗佢啲文學歌詞一用😌
90後
前排咁啱聽到佢達明一代隻碟啲翻唱
搵返佢地原唱黎聽
狂loop

石頭記
https://youtu.be/MDAl5rREICQ

佢哋啲片成日冇人睇真係鄧佢哋唔抵 明明係比起好多人有心搞嘅演唱會
愛彌留
好鐘意無風的秋季d旋律

當年頒獎典禮,達明係贏beyond
同埋當時石頭記既成功入屋令到當時進念既石頭記竟然要加場,因為真係好多人都為左達明首石頭記而入場,當然睇完之後唔係個個都接受到進念套石頭記,但無可否認因為達明既石頭記可以令好多人去接觸實驗舞台劇。

https://youtu.be/Pg4GpZp0MsQ
標誌性 偏偏唔死就無人記得佢哋好諷刺真係要死咗先做到藝術家?明明就係活祖宗
明哥唱歌功力好勁
原來仲有 full version,d 回憶返哂黎。

https://youtu.be/p6AGb28a83Y
呢首曲既意境又係好靚。
在這社會最怕走得太前
粉絲 here
我最鐘意忘記他是她同南方舞廳
91年女仔鐘意達明here
傳說之中,同性戀/犯姦淫/多P充斥於所多瑪同蛾摩拉兩坐城市,係上帝眼中自然容不下,但係明哥眼中,同性戀卻係好平常嘅一件事,事關只係每個人嘅性取向差異,而後面兩項亦係現今開放社會非常常見嘅事,一切自行負責後果並無不妥。

可以睇睇呢對戀人係故事中嘅發展,我相信係明哥嘅心聲來:

周耀輝同達明嘅chemistry真係好好

一曲兩用唔係每首歌都可以,睇吓陳奕迅同林夕,英皇時期佢地一系列國語詞重唱,再睇睇達明呢兩首真係高下立見,無意貶低陳奕迅同林夕(陳奕迅有同公司嘈過冇新意,點知反而令佢係華語樂壇紅透半邊天,真係諷刺),但你聽完達明呢兩首係真係會了解咩先稱得上藝術品,只可以講大公司嘅商業考量會令好嘅製作人同歌手發揮唔曬應有嘅表現。
Strong post LM
好少見人喺連登討論達明一派近排好鍾意聽溜冰滾族,仲要特登上ViuTV 個網重温佢地幾年前嗰個特輯好值得睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞