達明一派真係好L正

593 回覆
275 Like 13 Dislike
有陣時聽傷心歌 先覺得自己原來未去到最傷心 係治療緊自己💓
呢首歌第一次聽係向收音機,感覺係好劃時代。
如果真係要揀一首冇咁鍾意既或者係 viva la diva。
我個人黎講
達明:我有兩個
明哥:風月寶鑑、廣深公路
有冇人同我而家一樣不停喺度聽達明 然後好努力咁搵緊一首自己唔鍾意嘅😂好難囉
https://youtu.be/Iz6Pam7ncYQ

呢首我覺得冇咗佢哋嗰浸徐
me too
大家千祈唔好忽略劉以達嘅個人大碟
佢隻「麻木」正L到痴線,大家一定要聽聽
曲好正,詞真係有d突兀,潘源良我覺得好一時時
仲有咩推介💦💦
原來哩首係達明第一首主打歌,
巴打我明你既意思,例如「回望去 無後悔 奮鬥已學會」,最尾一句句法就怪怪地
麻木搵咗好多歌手合作,全碟各有特色每首歌編曲都好正

佢自己唱嘅一額汗同愛恩斯坦與普羅米修斯的夢已經好正,仲有黃秋生、王菲同關淑怡等等...全碟推介

之後有首我的下半場我都好喜歡
風月寶鑑都算係石頭記續作
呢首係進念二十面體舞台劇<<石頭再現記>>主題曲
都係實驗劇場,睇完我都唔記得做咗乜
剩係記得明哥完場前出黎唱主題曲
佢同胡蓓蔚首了了都好精采。

https://youtu.be/QUORkaNyahc
關淑怡嗰首叫咩好有興趣
哇痴線真係好癲 好鬼正 其實關淑怡真係好啱同劉以達
箇中超越年代之後都仲覺得好靚 真係好難得
冇計,始終都係初生之犢,明哥向後期訪問都有講好難面對返早期作品,但佢地早期作品我反而係最喜愛,始終我都係𠴱個年代既人,開始真正去接觸音樂都係由當時達明 beyond 太極開始,亦因為達明而令我認識 brain eno david bowie japan pet shop boys,令我當時由聽校長哥哥慢慢咁 180 度改變我對音樂既追求。
王菲首流星同佢自己大碟收錄嘅流星唔同編曲
但我喜歡日文版流淚的銀河多啲,聽到好入魔
石頭記D詞有李清照既影子
由達明年代到王家衛年代,佢既美指絕對可經得起時代既考驗。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞