達明一派真係好L正

593 回覆
275 Like 13 Dislike
認識達明一派係因為想睇謝霆鋒而搵到謝霆鋒同達明一派同場異夢音樂會而識佢地
Hi 明哥😂
好多年前買落

除咗模特兒一夜情之外 首首都好鬼死鍾意
呢首真係經典
印象中馬路天使係達明第一首hit歌
跟住石頭記更加係大熱,唱到街知巷聞,奠定咗佢地嘅地位
好撚正 完全被低估左

今天應該很高興
根本係天才,不過 hi 野 hi 到傻撚左,可惜
我戥佢唔值先開呢個post
原來佢有hi嘢
何秀萍填既那個下午我在舊居燒信絕對係文字寫意境既完美範例,尤其係疊字上既運用,當時黎講既迴響都幾大。

從頭重認束束書信 
從頭重認這你字
從層層疊的箱子裡 
從從來沒細認面前 即倒的故居

從頭重拾身邊瑣碎
從頭重拾某印象
從重重疊的光影裡 
從從來沒有兩樣 那花香的記憶

茫茫如水一般日子淌過 
如風的呼吸記憶於我 
面對舊時 聽往日聲音

如水一般日子淌過   
如風的呼吸記憶於我 
面對舊時 看歲月燃燒
https://youtu.be/kZaE6jAwOM4
竟然冇人講回憶有罪
下我講咗兩三次啦喎睇返上面😂
係喎
btw咪做表情撚
乜嘢係表情𠃊 第一次聽呢個term😂
潘san

講吓首歌,一首粵語另一首國語,形成對答。
其實就係一對戀人因為事要離開呢座城,一個願走一個願留,係月黑風高夜發生嘅故事,當中有無奈同掙扎。

達明一派成日會將啲有象徵性嘅概念拉埋一齊做歌嘅主題

當中有批判 有感概,最近聽得比較多嘅係呢兩首

當中「所多瑪」同「蛾摩拉」其實係新舊約聖經入面經常被提及嘅罪惡姊妹城市,充斥不義之人。

我地睇吓聖經點講:

「耶和華說:『我若在所多瑪城裡見有五十個義人,我就為他們的緣故饒恕那地方的眾人。』
……亞伯拉罕又對他說:『假若在那裡見有四十個怎麼樣呢?』
神說:『我也不作這事。』
亞伯拉罕說:『假若在那裡見有三十個怎麼樣呢?』
神說:『我也不作這事。』
亞伯拉罕說:『假若在那裡見有二十個怎麼樣呢?』
神說:『我也不毀滅那城。』
亞伯拉罕說:『假若在那裡見有十個呢?』
神說:『我也不毀滅那城。』」

-

//耶和華因為索多瑪與蛾摩拉的罪惡,要毀滅兩城,亞伯拉罕向他求情,耶和華答應,若在城中能找到十個義人,他就不毀那城。結果,耶和華所派的兩位天使一去,所見義人,唯有羅得一家,天使告訴羅德到山上避難,逃難時切不可回頭看,羅德的妻不遵神諭回頭看了一眼,化作鹽柱。// (網上文章節錄)

可以見到上帝認為所多瑪一個好人都冇,滅城都只係啱啱好,最終派人去到發現只係得羅德一家算係好人,於是幸免,但佢老婆唔知係不捨定無意,走到咁上下回望咗一眼就畀上帝收咗皮。

明哥個人成長過程有好多基督教元素圍繞住(有返過教會,聽過講道),但佢愈大愈發現自己嘅快樂同宗教有衝突,以致之後有「你真偉大」同「每日一禁果」呢類回應宗教嘅歌曲,我自己都有接觸過基督教但唔認同部份教義,所以聽見明哥對宗教,強權控訴嘅歌時可以話係一見鍾情。

亦解釋咗點解明哥咁反對強權/宗教/沙文主義嘅原因,佢有講過自己細個鍾意玩,但唔係玩物喪志個種,其實佢更多係愛自由,唔鐘意有太多束縛住自己同別人。

難得見到有人討論達明,興奮之餘又打咗堆嘢出嚟,唔好見怪...
潘源良我諗真係要拍達明先可以將佢既文字功力撒底地發揮,佢寫既沒有張揚的命案又點會諗到詞內既病人係現今既香港。

法官 黨委 親友 老細 街坊 神父齊觀看
許多位醫生都診斷不出症狀
這個病人沒處方
天真的他愛說愛想愛尋覺方向
今天呼吸不到空氣 
滿身冷汗 壓力異常 
是沒法抵抗
舊理想 
跟他安葬 赤子心 
跟他安葬 舊記憶 
跟他安葬 莫再想 
當初一切的境況
法官 黨委 親友 老細 街坊 神父回家去
TV中精彩的廣播已帶走眼淚
繼續繁榮 又碰杯
天真的他偶爾也許還浮現心裡
追憶當中偷偷不免有些眼淚
要是淡忘 亦沒有不對
舊理想 跟他安葬
赤子心 跟他安葬
舊記憶 跟他安葬
淚已乾 週遭一切 又如常
法官 黨委 親友 老細 街坊 神父回家去
TV中精彩的廣播已帶走眼淚 繼續繁榮 又碰杯
天真的他偶爾也許還浮現心裡
追憶當中偷偷不免有些眼淚
要是淡忘 亦沒有不對
舊理想 跟他安葬
赤子心 跟他安葬
舊記憶 跟他安葬
是與非 跟他安葬
舊理想 跟他安葬
赤子心 跟他安葬
舊記憶 跟他安葬
淚已乾 週遭一切 又如常
屌你老母
高登已經有啦,善用google
多啲多啲再多啲
超鍾意呢首歌
溜走的激情,當時第一次聽好有震撼力。

https://youtu.be/W-rFli_PrAI
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞