達明一派真係好L正

593 回覆
275 Like 13 Dislike
呢個少啲年代感 正💓
你有你意想的 我有我暗戀的 相愛總會荒廢感情
你要永遠追憶 我要永遠失憶 相信只有歌舞昇平
給我一吻為證

當年係收音機聽到佢地reunion後,第一首新歌
開心左成個禮拜
聽過 情流夜中環? 把聲靚到💦
你講先
個人覺得情流夜中環呢首滄海遺珠勁正
夜晚自己喺中環行勁有feel
我個名
細個嗰陣聽純粹覺得輕快、好聽
雖然知道係講緊六四, 但係冇咁有代入感
套落而家既香港感受更深
尤其是講最後燒死嗰三個, 犠牲咗自己都仲要被旁人指指點點
三十年前喇
細個嗰陣唔鍾意佢啲氣聲, 好似唔夠氣夾硬谷出嚟咁
但聽返其他人唱佢啲歌, 根本完全係兩回事
就算唱功幾勁都好, 都唱唔到佢既味道
但係拍埋達明一齊就好似爭咁啲, 可能實在太短暫
明哥 = 唔識寫詞嘅Morrissey
氣聲真係世界第一 大家會發覺明哥其實嗰種唱法係要好高功力 唔夠氣根本唱唔到
而家聽個感覺反而已經好好多
之前第一次聽係接觸咗李11個首十個放火的少年先,然後仲要係魚蛋個單野前後聽先真係灰到爆
而家聽救火定放火都好
點都有希望過當年
劉以達小時候於九龍彩虹邨紅萼樓居住。[註 3]他曾在搖滾吉他比賽中獲獎,在1980年與雷有暉組成他的首支樂隊DLLM。其吉他技巧是從通利琴行學習得來的,再加上自學。

????????????????????
第一次聽達明就係睇eason concert
利申00後
明哥開Lice演唱
大家快去支持下 Facebook search 黃耀明
明哥岩岩Fb live真係聽出耳油
明哥識搵人寫詞
佢話好鐘意搵嗰陣未紅嘅詞人寫
幫佢地寫完紅咗嗰啲唔用再搵其他人
有唱歌?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞