達明一派真係好L正

593 回覆
275 Like 13 Dislike
達明係當時New Romantics音樂嘅Fans, 加上陳少琪同周耀輝嘅詞, 佢哋第一首歌 "繼續追尋" 時我已經仲毒 😄
仲有後窗:
悠悠長悠悠長無盡設想
願使你知道真相
在漆黑中在偷看你
又使我失去方向
係講六四, 天安門事件
@有人話講六四,但真係搵唔到邊句關於六四?

大地靜默無說話?
太空泛了
石頭記係因為當年進念二十面體嘅石頭記, 明哥有份參與base on紅樓夢而寫成
縱怨天 天不容問
嘆眾生 生不容問

咁都空泛?
關六四咩事?
冇坦克,冇悼念,冇血冇肉醬,冇天安門
宋元明清民國日治共匪都係咁過架啦中國人

如果同期的歌講六四Beyond的”大地”先係
風吹起紫色的煙和霞
>>>>商紂王時姜子牙見首都朝歌有紫氣,妖邪之氣

抑鬱於天空的火焰下,大地靜默無說話
誰挽起弓箭,射天空的火舌?
誰偷仙丹飛天,月宮安守青天

后羿射日,嫦娥奔月
都是夏朝神話人物和故事,和天安門六四風馬牛不相及啊

若暗喻六四,1989年後哪個囂張火舌被后羿射下了?
https://news.now.com/mobile/life/player?newsId=158625#gallery

沈旭輝呢篇野好牽強
好在佢最後果段戴返頭盔

最具藝術意義的是,「天問」其實不一定說政權,也可以借代任何可供批判的制度,例如資本主義、性別霸權或全球化。達明版本如是,其實屈原的《天問》何嘗不是?近年甚至有研究說屈原是同性戀者,種種情懷既是抒發對家國的嘆息,也是個人感情的釋放,教人想起周耀輝本人六四後離開香港到荷蘭長住,既是對六四的反彈,卻也是一段感情的逃避。這種一詞多義的功力、心路歷程,縱然相隔千年,大概也沒有比作為過來人的屈周二人更相互知心。”
無野好拗,原作者都話係講64

自己睇

https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20120531/16384568
其實不嬲佢哋啲作品都好留白 佢嗰一個年份 相信唔一定要係歌詞裏邊有一啲借喻先至可以令大家知道佢哋言之有物 射天空的火舌都知咩料啦 甚至其實佢唔需要咁樣寫 大家都知佢哋係好想為六四寫一首歌發一發聲
別人笑我太瘋癲.
今天應該很高興
今夜星光燦爛
天問
每日一禁果

All classics
我第一次聽佢哋唱約定
幾正喎
佢兩個不嬲好多遺珠
好鍾意我的廿一世紀
我前幾年
夜晚返hall
一個坐巴士第一排
一路聽
正到呢
仲有填充
Mon chocolate
黑房
痴孖筋

發現我很想有什麼發
發現我很想有什麼別人
坐巴士第一排聽達明啲歌真係會好唔同 尤其是係香港島或者旺角 聽住今夜星光燦爛 馬路天使 夜麻麻尤其是 聽住迷惘夜車🙈💦💦💦💦💦直情好似上咗電感
同好我覺得明哥solo album黎講 最正就係光天化日同呢隻
窮風流 下落不明 艷陽天 新浪漫 黑房 全部都正到
今店星光我聽下先
冇印象
溜冰滾族正到暈
梗係正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞