達明一派真係好L正

593 回覆
275 Like 13 Dislike
又試吓改變討論 大家有冇見過比起達明更靚高質嘅香港唱片封套 擺圖出嚟睇吓
得閒搵返隻碟嚟聽先
加上明哥當年青靚白淨
自從明哥冇咗長頭髮 啲唱片封套都好似冇咁有風味🙈
劉以達堅係天才
雖然好憎麟伯,但達哥作俾佢嘅刺客都好重達明味
好似無乜人提呢首?
神經成隻碟

《諸神的黃昏》– 「從病態演變成形 濃燄已安葬黎明 從廝殺的角落裡驚叫一抹鮮血屠城」
《皇后大盜》– 「路邊響起聲聲的嘶殺 在追逼一雙珠寶竊賊 繼續去路 已斷去路
其實諗返起自已𡃁仔𠴱陣都係因為明哥而走去留長髮,好在當時過得到老母𠴱關,最長留到去背脊,跟著扎條辮,𠴱陣好瘦,經常被人叫小姐。
Hi小姐
長髪太經典,好記得當年EYT盧海鵬同廖偉雄扮嘅撻成一塊
風飄飄 延伸到成個唱片封套空白嘅位置好靚
同達哥髮型😂真係好大對比
皇后大盜都正,唔太記得但好次有2次演唱會皇后大盜都係opening
刺客第一次聽,風格真係好似
但麟伯個唱腔令到首歌有種舊時武俠劇主題曲既感覺咁
仲有石頭記track 1離 同埋尾嘅 棄 都係正嘢
皇后大道正
冇錯,當年好想明哥可以翻唱
嘥晒 根本譚詠麟對音樂性係冇追求
直頭正到痴線,啲歌又前衛又有內涵
加埋明哥獨特唱腔真係好夾,聽咁多年都唔厭
Raidas 係好聽,但唔及達明一派劃時代經典

傳說作為林夕響朵作當然勁,但係匠氣太重,比唔上當打嘅周耀輝潘源良。當然後來夕爺參透哲理後昇華又成經典

達明一派就算唔係世界級都絕對可以立足華人音樂頂尖,不輸崔健同埋羅大佑
有乜計,果個年代佢一早上咗神枱
90後
有聽佢地啲歌 真係好正
不過香港區嘅地位係冇乜人留意
佢哋最勁係可以商業同藝術並行,當年真係破天荒
我成日覺得周耀輝潘源良 林夕真係好難同佢比 林夕啲嘢淨係大條道理 以煩化簡 唔知前面嗰兩位可以比歌曲賦予情緒
你見香港養埋一班所謂偶像就知普遍樂迷真係唔識貨
好可惜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞