達明一派真係好L正

593 回覆
275 Like 13 Dislike
今天應該很高興 首歌名一語道破 佢哋係唔會有快樂嘅歌
呢首歌曲的確搶戲過唱好多
啲美術不得了
我都分享下個人聽達明、明哥既歌既心得:
之前睇過一個對談(無記錯係明哥、林夕、黃偉文一齊),明哥對歌詞係好揀擇,即使係好友如林夕填詞,亦都唔係來者不拒。所以大概可以咁講:黃耀明、劉以達響佢地既音樂作品上既角色,唔單止係歌唱、作曲者、編曲者,同時亦都係歌詞既把關人。可能因為咁,達明一派(明哥)既歌唔單止音樂風格別豎一幟,歌詞上往往值得玩味再三。

無論就創作背景,抑或歌曲主題而言,宗教絕對係達明一派(黃耀明)既歌既一大標誌。樓上孟末仲初之夏巴打對月黑風高國粵語版本既對讀,就係具體例子。

我曾經問過同樣喜歡明哥既朋友:「其實佢地有冇一首快樂既歌?」到哩一刻我都未搵到。後來發覺,哩個正正係達明一派(明哥)既歌的特點。達明既歌既歌詞所以普遍優越於其他歌手既原因係:佢地既歌充滿批判性,而冇推銷佢既信念或判斷。比如說,《十個救火的少年》表明講述一個拯救火災既故事,實則透露出更大既災難係人性所共同造成。又例如《甜美生活》,讀到歌詞最後「請歌頌 這一對 標準伴侶」,一下子令人警醒:所謂「美好」其實隱藏著刻板既危機。

最後,請原諒我寫埋「達明既歌既歌詞」哩D咁「橋口」既句子,因為佢地又唔係填詞果個,但佢地既歌既歌詞又有一貫既風格。而我成日將達明同明哥並稱,係因為我記性極差,成日都記唔清邊首係達明合作,邊首係明哥單飛後主唱
我理解你第一段嘅意思就係 達明係整體音樂嘅把關者 佢出得就等於自己加咗個簽名 好壞都係計落佢自己度

係,所以達明有佢獨特既風格
btw,你上一個留言黃偉文係黃耀明?
唔明你講乜😂
的確,及時行樂本身就意味住快樂必然消逝既悲哀
我記得講過唯一推過林夕歌詞嘅就係得黃偉文同埋林憶蓮

[/quote]

哩句
給一分鐘我靜靜回味 將一生一世翻天覆地
無人講每一日禁果成首歌sad到仆街,好輕快咁唱
係呀係呀唔好意思打錯
點解Spotify 冇Raidas?
溜冰滾族
後窗
正到無倫
別等
達明一代 又係好值得吹奏
搵到咁多音樂人嚟重新演繹經典作品
都係聽完先識假音人、一舖清唱
不如換個角度,大家講下唔鍾意達明邊首歌
繼續追尋
國語版😂🙈btw呢個論題高質
一個人在途上國語好好多
呢首唔計😂但係我真係覺得一個母語唔講國語嘅人嗰個標準會令人好難聚焦係首歌度
我記得我係屋企彈石頭記
老母笑鳩我老餅
利申:90後
之前睇過明哥上康熙受訪,佢D國語真係……
我成日響屋企播明哥既歌,老母話:「咁傷心既」
咁多老餅....Raidas
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞