我將街上面見到嗰部消防車,變成自己部私家車!!!

334 回覆
270 Like 17 Dislike
睇完呢個post都想學樓主咁買部退役Every
唔知而家呢一代離島消防車/救護車仲有幾耐退役?
可以分享吓喎呢個題目:

政府賣車以我所知有兩種方法,一就係拍賣,二就係招標(不過我唔識招標嘅詳細)。

拍賣車一般攞齊文件,去舉手搶贏架車,然後做廢氣測試(或者廢氣豁免好似消防車咁),再驗車,海關評稅就可以俾錢登記出牌。

而有啲車就會招標(定某啲我唔識又或者係非公開方法),一批批咁攞走 。

依家嘅政府退役車好多都係非公開地出售,尤其係車齡低嘅車(7年)。感覺上車齡起碼15年以上嘅車先會拍賣,唔知點解。

如果好鍾情小弟呢款車,可以等F683 / F684 ,佢地係隸屬西貢同薄扶林局嘅支援車,以前都服務過離島。

轉載自 LHP ALP 消防&救護 專頁

又或者可以留意吓 F981 F982,佢地冇記錯係服務坪洲同南丫島嘅後勤支援車。不過目測佢超過兩米高,同埋出唔出到私家車牌呢就睇你喇。

最近聽聞有漁護署嘅 suzuki every登記出牌,呢部就應該係招標/非公開方法買返嚟嘅車。

頭盔:以上資料純粹個人分析,本人唔會承擔任何責任,投資者所購買2嘅產品價值可能會變為零。

轉載自 HR586 Emergency Collection 專頁
老爺車可以唔使出牌,攝張permit就可以參與車會活動,詳細唔識
【後記 -一生一世】
何謂一生一世?其實好難可以落定論,話晒人未到過身一刻都唔知係身邊嘅,係咪就係當初認定一生一世嗰個人,又或者係嗰樣嘢。一個好好嘅人或者會離開自己,一部當年炒到成萬蚊嘅iphone 又可能連兩三年都捱唔過。

當初我都無打算將消防車長期保留,喺買車嘅頭一年幾乎隔個禮拜就諗住放棄佢,消防車一直都係閒置嘅狀態。直至一年幾後嘅某一日,攞住一舊電,一對過江龍電線,終於搭落架車正確嘅電池正負極之後,開總制,插車匙,踩極力子扭匙... 引擎聲跟住士撻(起動摩打)徐徐而起,引擎嘅震動帶入車廂... 事隔超過一年半之下引擎仍然冇半點怠工跡象,機件摩擦碰撞聲音恰如其份得有點離譜。

呢一刻我就知道,原來有啲人同事,係會默默等待自己出現,正如自己亦可能一直等待正確嘅人同事物進入生命當中。只有合適嘅時間遇上合適嘅人物,或者就係值得付出一生一世嘅理由。

加返條白腰帶啦
絕大部分政府車BOS嘅時候都會拆車牌 咁一次過噴曬4面車牌 拉花同字就好自然變成辨認嘅方法
有心思思想加,但唔知點加好
中間又唔寫得消防處
樓主出普通私家車牌冇任何限制,
老爺車車牌主要就係For左軚車,例如Bmw E30 M5嗰d可以係街行,但右軚都得嘅,
不過要報路線上運輸處,只可由A點去B點,同埋只可以參加香港老爺車車會嘅活動,1個月行一次
所以周不時會有d掛住外國車牌嘅老爺車係街行
加番條白色會好啲喎
巴打我欣賞你嘅毅力,希望你一直都咁愛錫佢
我覺得加左起碼令人見到會諗起係消防車先
btw 竟然比我睇到結局
今次準時入嚟樓主追夢好熱血
可唔可以講下點解當年睇到部車鍾意就夠推動力去做咁多嘢 到一路整車係咪都keep住個興趣
同埋都好彩投到 個阿叔竟然會同你爭
係嘅,雖然F686 都冇白線,等我諗諗佢

有時都好想分享,唔係話我拖稿呃正評,如果係我擺講故台啦。而係要做一啲同政府,同法例有關嘅嘢,好難話一時三刻就完成成個過程。更何況喺有限資源下,架車嘅零件,真係逐件逐件買返嚟。

直至依家,架車都依然好多缺陷,尤其是漆面質素唔好,同車身依然有多凹陷位未修補好等等。所以我唔會話呢個係結局,呢個對我嚟講,只會係一個開始。

請大家多多支持香港交通歷史保育,我呢架唔算得咩,因為仲有更多有歷史價值嘅需要大家支持!

生而屬於香港嘅車,比新鮮入口嘅優質老爺車更珍貴。

Jumbo Bus Hong Kong
https://www.facebook.com/JumboBusHongKong/

Island Vintage Bus
https://www.facebook.com/island.vintage.bus/

The Red Lantern
https://www.facebook.com/redLanternHK/
又唔係話好鍾意部車

只係當時嘅我係嗰種想做就做嘅人

諗到件事好似work就想實現佢嗰種

其實去到半路一直都好迷失,好想放棄,不過有身邊朋友支持,同埋同時間咁啱又有啲另外嘅老爺車需要幫手,分散咗少少注意力,日子又感覺上好過啲

同埋只有星期六日先有時間整,整到發現買漏嘢又可以等下個禮拜,所以好似個個禮拜都有啲寄託咁
多謝樓主既堅持
有生之年
n年前係高登定連登話拍賣買消防車果個係你黎?
完成品睇落一啲都唔消防係咁講咩追夢,情意結睇到有啲嘔心
見到你個username 好懷念諗起嗰陣喺杏花村站外等就好尷尬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞