我將街上面見到嗰部消防車,變成自己部私家車!!!

334 回覆
270 Like 17 Dislike
樓主不如出書啦
咁樣我個孫可以燒比我睇埋個結局
我都記得呢個post
好串喎
雖然係事實
我差啲都要個孫燒架車俾我
買左未嫁其實...我都記得你
每日to-DO List
1. Twitter 戰線
2. 去tvb廣告商fb洗版
3.幫襯黃色經濟圈

4.壯大黃圈youtuber, Dislike 藍絲Youtuber
5.日日操體能 23條is coming to twon

加入工會
⚠️工會大全⚠️
https://docs.google.com/document/d/1IPQPGavm7k6saSj8fZ6J7QtblYdale6O9ddZg0bDEbQ/edit?usp=sharing
【第二次拍賣會 -中標】
呢一個星期都懷著緊張心情渡過,尤其禮拜三之後簡直每分鐘都係折磨。每逢埋牙階段都係我嘅弱點,個人自不然變得超繃緊,心跳加速伴隨嘅就當然係眼光光嘅失眠時間。

好不容易先可以戰勝睡魔起身,跨幾十個地鐵站提早嚟到杏花邨站等埋高登巴絲打入場,搞好晒手續已經迎來拍賣會嘅開始,拍賣過程行禮如儀,唯一唔同嘅,就係我已經下定決心將消防車帶返屋企。

終於嚟到 F672 嘅拍賣項目,一早去咗天水圍消防局睇車嘅我理應準備就緒,今次只許成功不過失敗!拍賣官話音一落,即刻嚟個下馬威先!

「四千七。」同時舉起屬於我嘅號碼牌,當刻感覺好踏實,如果五千內攞到車,咁就可以有多餘錢拖車同買嘢,嗰個月仲有些少使用,未至於太拮据。

一切都想像得合理。

突然隔離有個呀叔舉牌「五千。」,將我嘅心安打得七零八落,我只有幾秒嘅時間決定追唔追落去,話晒同期嘅拍賣車已經賣得七七八八,今次好可能係最後嘅機會(唔怕講,事實證明真係最後機會)

「五千一。」,今次舉牌舉得帶點手震。

「五千二。」,呀叔竟然跟機,明明之前大把車都係底價成交。

「五千三。」,我搏老命喇今次,戶口都係得五千幾蚊。

場內一片寂靜,三聲之後我成為咗 F672 嘅車主。我手震震接過張得標表格,腦海空白一片,茫茫然咁坐係會場張膠凳上面。

唔講以為我買咗層樓。

拍賣場地:政府物料營運中心閣樓
( Source: 犬陽 )
第二次拍賣係第一次幾多個月後既事?
又再追
兩個禮拜
附送當年拍賣前對大家既感言:
「今次我想同大家一齊經歷保育車輛既過程,一齊研究下點樣令公眾參與呢件事。
係6/10之前,一齊諗諗計,對保留過程同埋後續計劃都可以提出,一齊9up下發下夢。」

【籌旗】

係道別之後,我都有喺 tg group 推出紀念品籌旗,當中支持過嘅巴打絲打實在無言感激,你哋嘅支持全部去晒三次拖車拖消防車嘅開支上面。所有人所有方式嘅支持,都係接下來三年四個月令我維持落去嘅努力。

(拍攝者:我)
留名
呢位巴打都算經典
我都記得個陣睇過個po
我當年都有睇
有入tg group
都係下年先入返嚟而家先去到拍賣拎車
個post睇到時代嘅眼淚
未夠秤就睇緊樓主個post了
果時好似黑撚大哥仲係到
應該都三年前 入咗Tg channel
仆街早左入黎
lm
Lm
lm
好撚懷念
黑撚大哥
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞