我將街上面見到嗰部消防車,變成自己部私家車!!!

334 回覆
270 Like 17 Dislike
留名
lm
整好未
只能夠話有一個小結局
但你問我整好未
我會答未整好
我有段時間係長洲過
班消防好鍾意4.5點打排球
步操都有但好少 有時有訓話都係操場做
做得最多係海上練習 不過當時我人窮無錢買機影
當然無維港演習咁大型 唔同既係距離好近
【還原工程】
搬屋之後嘅日子,就係還原工程開始。目標就係將消防處喺服役期間嘅改裝同破壞(損壞都唔係輕微,話晒工作車)盡量修復到能夠通過驗車嘅狀態,再駛去去土瓜灣嘅驗車中心接受檢驗。

最大問題係將之前機電處改裝嘅地台板同埋隔貨網等等嘅裝備拆除,同埋將車身車外嘅缺憾一一修復。

(拆除消防處/機電署因左門鎖缺失而加上嘅拉釘鋁片,補回左門鎖組件。)

(更換生鏽組件)
由cd-rom睇到依家有account

g持樓主

呢個故事好多政府程序嘢
唔似得普通車買返嚟就揸得咁簡單
【水和氧化物】

喺提貨消防車之後其實一直都遇到一個好奇怪嘅問題,就係喺落雨天之後地檯面都會有好奇怪嘅積水,但係一直都睇唔到水嘅源頭。直至有一日將車內嘅絨面裝飾板拆除之後,就發現與水會由車頂改裝嘅天線接收口,滲入到車上地台中間。發現問題之後即刻著手修補天線上面嘅窿,經過修補之後漏水問題先至得以解決,托賴到依家到未需要翻手。

自問只係窮毒撚一個,連平價零件都要儲錢買嘅時候,補完全車缺失或者損壞嘅零件,還需身邊兄弟好友義助,我甚至有種感覺,就係要將呢一個過程玩得好好睇睇,要將消防車出牌,成為大家努力嘅見證。慢慢地,消防車就成為咗我三年間嘅寄託,又或者,成為咗我假期嘅伙伴。

三年嘅等待,修補車身嘅生鏽,補回缺失嘅零件,更換老化嘅部份。三年來嘅假日,都奉獻俾消防車嘅生活,就如當年嘅假期,消防車喺長洲陪我渡過一個又一個嘅美好日子。

【手續】

當三年之日一到,我即刻申請環保署廢氣豁免,接住半年後安排運輸署驗車排期,再去運輸署驗車,驗車之後安排海關評稅。無數文件來往,不斷證明自己係車主,不斷走嚟走去張羅一切所需要嘅。

然後終於到三年零四個月之後嘅嗰一日。

喺運輸署攞到牌簿,正式擁有人生第一架車,同時間成為嗰架車法例上第一個車主。之後去大坑利萬走左套車牌,開始我同消防車喺馬路上嘅歲月。

「Goodbye and thank you F672, Welcome home WP6039」

一段三年零四個月嘅旅程,將當初離島旅程擦肩而過嘅你,變成屋企嘅一份子。你代表我嘅假期,更成為我快樂歲月嘅一個小總結。

多謝大家三年零四個月以來嘅支持。
正文已連載完畢,之後會繼續分享啲小片段。
再次感謝各位。
呀屌你又幾感動
以前追post啲回憶返曬黎
冇呀,我吹水
拉post
成架車翻噴啦
同埋而家個樣同消防車個陣差好遠
其實好正好男人浪漫
但又好好笑
樓主份堅持好勁
好似唔俾用消防果隻紅色
無話唔俾嘅,係我配極都配唔啱色啫
成架車翻噴啦
同埋而家個樣同消防車個陣差好遠
好似唔俾用消防果隻紅色

最起碼都封隻窗同加返條白腰帶啦
有show嘅話會封返窗

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞