我將街上面見到嗰部消防車,變成自己部私家車!!!

334 回覆
270 Like 17 Dislike
記三年零四個月的青春。

【前言-俾唔想閱讀長文嘅人】
又到深夜,爬上張床輾轉反側,點樣都係瞓唔著。半年嚟都係咁,大家都係咁樣嗎?

失眠已經成為興趣,每次失眠,我都會將呢件事做少少整理。嚟到今日,我估都可以同大家分享了。又一個失眠嘅夜晚,哈。

事原我final year搵到幾千蚊,喺新iphone同埋做一件傻事之間一直都心上心落,最後我決定用呢幾千蚊做呢件事,最後呢件事總算得償所願。

不過,買車嘅一刻,離完成修復仲有好長嘅路要行。

幾年前睇過 好想知樓主架車點
【九年前嘅初見】
作為窮撚小朋友,假期之間梗係留港消費,邊度會話可以周圍飛咁奢侈吖。一有假期,梗係喺香港周圍去,一係出深水埗睇電腦(得個睇字),一係就去郊外接埋一二邊享受吓一個人嘅空間。而呢一次嘅佛誕假期,因緣際會之下竟然去咗好多人嘅長洲睇太平清醮。

五六月嘅長洲真係好熱,由慢船行出跳板已經感受到陣陣熱氣,太陽映照之下嘅我已經流撚晒大汗,件啊媽買嘅T恤幾分鐘之內已經索晒我嘅汗水,陣陣汗香傳入鼻腔裏頭:唔,真係好臭。

既然已經洗濕個頭,唯有繼續喺大街上尋覓有利位置,買咗個牡丹樓香菇包之後,輾轉之下就去咗長洲市政大樓樓梯睇打
打醮,貪佢有瓦遮頭嘛!隨住啲扮嘢小朋友陸續經過,人群都慢慢散去,為左避開搭船走嘅人潮,呢個時間梗係要趁機遊歷吓長洲,睇下呢個島有啲咩特別。

落返大街行,就見到長洲嘅緊急車輛經過,柒咕碌嘅警車唔講啦,後面就有消防處嘅搶救車(好細部),消防車(好細部),同埋救護車(好細部但好長)經過,身為城市人梗係攞起相機影低佢,而呢一刻,就成為咗我同人生第一架車嘅初見。

拍攝者:我
(註:除註明照片拍攝者之外,所有圖片全為偷圖。)
宜家就做個總結
我都好似有d印象
留名
留名
又要追過
個時有睇!
去政府拍賣,好似差小小就買唔到?!
買完又話未必出到牌
快快快
【拍賣會外快生涯】
喺大學生涯裏面好唔少得一定係返兼職搵錢,對於一個毒撚嚟講兼職實在太耗費精力,又要見人,每次見人都要開行turbo social,又要搭車,實在好嘥時間。返咗一排之後我決定要搵啲可以係屋企嘅parttime做下,太詳細就唔離題講啦,但簡單嚟講就係喺政府物流署拍賣會推咗76架爛單車返屋企,然後逐一維修翻新佢地再轉賣,維持咗幾個月,算係成功喺屋企搵到外快,不過最遺憾嘅係買單車嘅日子原來要接觸更多人,social嘅次數同時間更多,接埋唔見人嘅初心完全冇實現過。

做完呢幾個月單車舖老闆(算係掛)之後,個心漸漸膽大起來,斷斷續續都有喺拍賣會執平嘢賣,直到依家都會長期留意住拍賣會嘅消息。然之後去到將近大學畢業嘅時候,竟然俾我留意到有啲奇怪嘅item...

(拍攝者:我)
當年無共享單車俾人任剪,二手單車算係有價有市,大家都怕自己單車被偷,自然唔想投資太多。
四位數post number
感覺自己好老
【再見消防車?】
拍賣會裏面除咗著過嘅胸圍底褲夠奇怪之外,今次嘅清單睇睇吓之時,發現裏面竟然有當年喺長洲見過嘅果款消防車!!!見到清單寫住嘅型號:Suzuki Every DB52V,就知道當年擦肩而過嘅長洲街坊已經退出唔再喺島上服務。

消防車果款薯到爆嘅外型真係一眼就認得,目測咁細架車肯定行汽油,心諗可能可以跟20年車齡免驗現時廢氣標準嗰條例出牌。心裡面梗係特別雀躍,當刻即刻刨熟拍賣項目嘅每一粒字,又竟然無話過唔可以出牌!(如果係英式制度嘅話,政府無話過唔得嘅嘢即係有可能得,當然依家好可能會彈弓手)喺有可能出牌嘅情況下,我突然對呢批薯仔外表,細細部嘅消防車好有興趣,當中嘅心路歷程當年高登都有連載,以下嘅節錄或者更準確形容我嘅心情,同當年嘅睇法:

無記錯當刻嘅我已經鎖定南丫島嘅F686(而非F672),因為貪佢夠原裝,幾乎可以直接揸出街!
Lm
【第一次拍賣會 -- 隔山買牛】
第一次拍賣會,已經好想將物流署拍賣會呢樣嘢介紹俾高登仔知道,所以喺貼文以至Telegram 群組裏面已經吹恆雞叫各位花生友帶齊文件一齊入場睇拍賣。當日有幾多人就唔係好記得,不過就記得會場裏面有三數年輕面孔,旁邊又有幾位朋友相認然後一齊坐。拍賣物品嘅次序一早已經規定好,先係充公物品,然後先到政府唔要嘅物品,最後係無人認領嘅物品。

容我喺度介紹吓呢三個分類,充公物品(C)顧名思義就係政府充公物品,通常價值較貴,高價嘅有相機鏡頭,智能電話,又或者係以公斤計嘅貴金屬飾物。而政府棄置物品(M)係政府碳粉匣、車輛(通常都係好大部嘅消防車,同埋啲主權移交前嘅年代嘅檯檯凳凳之類。最後無人認領物品(UP)就係啲被指阻街嘅單車,或者係舊電器等等。

由於(M)喺中間,所以就要坐一段時間先開始拍賣我嘅項目。一開始拍賣嘅電子產品成交額好大,一兩百萬屬等閒事,睇住班中國人喺度互片叫價,係每次拍賣會嘅最佳視覺享受。然之後我1嘅心情就越趨緊張,因為離拍賣消防車 F686 越嚟越近喇!

係今次拍賣 F686 嚟講,我心裏面有兩樣目標:

1)盡量降低成交價,因為未睇過貨
2)如果有人搶可以追近 $5500,因為架車係最原裝最容易出牌

然後終於拍賣開始!小弟一擁而上!
「二千!」

拍賣官擰頭示意我出高啲價
但嗰刻我以前思考唔到應該出多幾多,結果...

拍賣官:「收回,未到價」
拍賣品正式收回,我可以執包袱走人。拉大隊離場之後就同咁多位巴打絲打食個快飯走人,過程都唔係好記得,因為接落嚟嘅一個禮拜都好後悔點解唔出高小小價攞走佢。喺呢一刻我只推算到兩個可能性:一係以後到買唔到686,要花費一筆可觀嘅數字還原一架大改過嘅消防車;一係下一輪拍賣會可以用一個貴小小嘅價錢攞到部車返嚟。

結果,上天話俾我知,呢兩個推算都係錯。
嗰時有追,覺得好熱血
屌,quote 錯殘體版文件。
不過想講,其實拍賣係有殘體版清單架
可想而知拍賣既買家有相當部份都係來自某國。
【十年前的六年後的再見】

今次拍賣會除咗686之外,仲加多咗原屬長洲局嘅F672。

嚟到拍賣會之前嘅禮拜三,係一般可以預約視察拍賣品嘅日子。經歷過幾次物流署拍賣會嘅我自然駕輕就熟,事前撥個輪通傳聲,當日準時到達就可以一睹拍賣品嘅風采。

一般拍賣品嘅呈現方法可以好參差,有啲拍賣品會放得好地地俾你睇,而有啲就要攀山涉水先可以喺政府部門嘅倉庫搵到。好彩嘅係消防局嘅同事好善待今次嘅拍賣品,待售嘅車輛好整齊哋泊喺局內嘅一角... 咦等等先?!?!

(Ex F-686 拍攝者:我)

(Ex F-672 拍攝者:我)

面前除咗係遠睇一望就知係F672嘅消防車之外,後面停咗部全紅色嘅車仔,睇嚟就係F686了。不過,佢嘅車頭燈同前泵把已經被拆除。當時見到F686冇咗份車頭組件,幾乎已經放棄保留呢部車,姑勿論啲零件貴唔貴,電線插頭有冇被破壞。目光當時已經轉投 F672 身上。當時就係有種感覺,就係無論如何,都要將以前見慣望慣嘅老朋友帶返屋企。

以有限嘅錢。
同埋無限嘅人情。

(註:宜家望番當初既672,覺得外觀真係好肉酸好慘不忍睹)
訓先
各位晚安
今次保證有個小結局唔使擔心
係唔係應該買晒兩架 一部做零件車?
那有錢
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞