濕疹真係好煩好困擾!

355 回覆
50 Like 0 Dislike
生活習慣同之前有冇唔同?
我見好似話唔食肉 但可以食海鮮
有濕疹既你地夜唔夜訓開?
一時夜一時早
番shift
我諗都關事
我又係返shift+由細到大都夜訓
唯有dayoff盡量早瞓啲
搵個post有巴打話夜訓個肝排唔到濕疹毒
同埋你少唔少飲水?
其實我係十幾年前親友過身
跟住就情緒低落咗一排就開始發濕疹
再加上份工唔定時
一直都唔得好

唯有dayoff早訓同飲夠d水

巴打d濕疹又點起的?
追溯唔到啦

睇醫生都係治標唔治本 嚟嚟去去淨係識開果幾隻藥
濕疹又係咁開 其他皮膚病又係咁開
決定自療好過我覺得濕疹係成個身體出事
所以皮膚先有咁大問題 從根本入手好過
你有冇食煙習慣
唔煙唔酒
淨係翻shift
搽皮膚係好難類固醇上癮嫁,你仲要搽多層cream溝淡咗

你睇報導類固醇上癮都係食類固醇藥/打類固醇針多
有無人個人中生濕疹?唔算好嚴重但反覆同斷唔到尾
Rip
無用過手工皂
我有少少 依家會甩皮同乾
我都係 同埋會紅咗一噠噠咁 好反覆
係阿,之後唔可以食肉,情況穩定可一星期食一次少量牛,但過左一年,我間中都會偷食小小豬同雞肉
一乾起上黎擘大口食嘢都有困難
喱段野我之有post過,希望可以幫到有濕疹人士。

之前有濕疹幾年,未至於出晒水,睇極醫生都斷唔到尾,打針、食藥、類固醇藥膏會即控制到,但好返幾日又發過,好㾗、好困擾、好灰。

一年前開始試用精油,即薰衣草油、茶樹油之類。現在一年無復發,亂食嘢,牛、蛋、花生、蝦....等高危食物都冇事。本身我對精油冇乜認識,最多知茶樹油醫暗瘡、皮膚敏感等,所以上網查資料亂試,對濕疹好的精油都試。

我自己治療過程是,類固醇藥膏是用在嚴重時消炎先,好返少少就用精油,有恆心搽直至好,期間有時浸麥皮水15-20分鐘。患處好返之後,濕疹可能在周邊再發出來,再重複治療直至全身好晒。現在皮膚有紅少少㾗,我都搽一搽作預防。

我覺得精油是增強皮膚抵抗力(唔識,只是我覺得),我試的精油分別有薰衣草、茶樹、佛手柑、天竺葵、廣霍香。但發覺佛手柑對我來講是最有效果。我不是精油打手,所以不要問係邊到賣,或用甚麼牌子,上外國有關網站好多,我諗不同牌子效果差唔多,二十至幾十蚊一樽仔有排用,香港都有得買,價錢相對貴。因為見外國網站買係平,所以我試下。我不包保你試有冇效,因為我都跟過好多人推薦,話搽乜乜會好,結果都浪費金錢。

但我說的佛手柑使用要注意⚠️,搽後大半日不要曬太陽,因為會有嚴重後果。就係因為唔識亂試,所以我𡃤咗嘢,搽完一邊背脊後去游水,唔係好猛太陽,結果一邊背脊曬傷,果種曬傷係第二天慢慢浮現,似燒傷多過曬傷,由內至外傷返出嚟,痛到瞓唔到,幾個月先好返。其他精油有冇使用禁忌我唔知,如乜乜孕婦忌用,自己找資料小心使用。

嚴重到出晒水嗰啲我都誤知得唔得,因為我未去到嗰個程度。信,希望幫到你,至少多一個醫濕疹方法;不信,當我鳩噏就算。
有咩方法我都想試我會上網搵下資料
唔該你呀ching
要以痕攻痕 要輕輕撩下掃下咁 會止到痕。大力R就奶野架喇。
戒奶茶 咖啡 牛 雞 鴨 啤酒 糯米。多運動 增加血液循環 增加抵抗力。
可以上 YouTube 學八段錦 練住先。
肺主皮毛 個肺弱 皮膚就會出問題。
睇嚟要戒j戒煙早訓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞