濕疹真係好煩好困擾!

355 回覆
50 Like 0 Dislike
佢都有開類固醇藥膏比我
屋企無浴缸
試過想死 捱過左 依家carefree算 要好自然會好
中西醫精油護膚乜cream好多都試過晒
食完咩會出事?
過來人話你知係會我諗係睇個人嘅體質
你搽邊隻類固醇?成份名同濃度?
Elomet ointment 0.1%
呢隻勁嘢嚟,仲要係ointment...同樣成份ointment轉cream會降一級
所有係ointment都係最勁嘅類固醇,你搽兩三晚濕疹位已經收晒

收咗可以轉用Fluocinolone cream 0.025%(中級),之後再慢慢轉hydroderma hydrocortisone acetate 1%(最弱),可以長期用,溝完cream濃度好低

醫生冇同你講搽類固醇要慢慢減強度&頻率?
又真係好多醫生唔會講
好呀!等我試吓先
其實之前食過啲蝦牛個啲都無話會特別痕,所以真係唔知關唔關食嘢事
有講唔可以搽多兩星期囉 所以我咪話搽都會上癮 我依家已經好返 濕疹 我唔會再信西醫
冇錯 反彈個時真係想死 我本身性格好樂觀 但陣晚晚都瞓唔到 完全冇生存嘅意義 好好彩我成功捱過
以後只會更好
重點係慢慢減強度&頻率,搽幾耐根本唔關事...
我都有個fd唔信西醫,最後皮膚爛到紅皮症入廠打類固醇針,你搽足成年吸收嘅量都冇佢多
我唔建議做咩測試
因為太多false alarm

有個方法畀你
叫clean test
首先你起碼成個星期
唔好食某一種懷疑致敏源 例如牛肉
然後兩日入邊 幾餐都食牛肉
其他食材盡量唔好係其它啲致敏源

咁你就知道會唔會對某一樣野敏感

我咁我試到我對牛肉係有啲敏感
但係蝦就完全冇事

你唔好覺得好似花好多時間
濕疹跟住你係以年計
一兩個星期就可以知道一種食材
已經唔錯

btw
中醫什麼都要戒晒
西醫就話唔關事
其實我就覺得兩個唔係好正確

希望可以幫到你
我個時都有紅皮症呀 不過我可能好彩 冇睇西醫 捱咗半年好咗
唔係濕疹 但皮膚嚴重敏感 又痕又不斷起粒粒
日日都唔敢照鏡 好大壓力
我依家真係一啖牛,蝦個啲都無食過,但我本身個人已經唔夠血
等我試下先
如果真係唔得就食啲止痕抗敏嘅藥,會眼瞓,但食左唔會痕醒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞