濕疹真係好煩好困擾!

355 回覆
50 Like 0 Dislike
買枝aveeno 查下啦
利申:斷左尾
I know that feel, bro
訓覺冇意識一路痕一路 R
次次訓醒一開眼見到流曬血就嗌 唉 一聲
極濃死海鹽水﹐搽落去風乾
一日搽幾次﹐一個月斷哂尾
不過拿到仆街比火燒咁

利申: 輕微濕疹過來人
戒糖
仲有可能成床皮
唔好咁啦絲打,愛你嘅人會接受架!我對腳依家都有啲印,啲人話通常都過一兩年散,同埋好似話有方法減淡啲印架,不過唔記得咗係咩,要上網搵
我袋底有濕疹幾十年。都唔知點搞
有可能
如果你仲有睇緊記得同個醫師講
叫佢可能轉下藥/調整下劑量
我之前睇個醫師有問埋我M期去開藥
我估應該有關
如果只係袋底,應該係你沖涼沖唔乾淨,或者底褲太耐無換新
常見問題,嚴重濕疹嘅個個都周身傷,全身又紅又甩皮,我都唔敢溝女
戒麩質聽唔少,戒糖真係未聽過,我仲幾乎每日隊兩罐可樂
我之前出過一次濕疹 係腋下位置⋯
今次出係大脾罅同下體個個褶位
上網睇左症狀就係外陰濕疹
我過左痕嘅時期 但宜家個褶位啲皮又鞋,又厚又黑
有無咩可以搽?有無得變番皮光肉滑嫁?
可以
或者沖完涼之後個身仲係少少濕就用
搽醫生開既藥膏 薄搽
之後轉d冇乜梘性嘅沖涼液
我通常開始起濕疹
就用翻潔美淨既沖涼液同body lotion
之後臨訓前用d紗布貼一貼個傷口
唔好r到佢
平日勤d換床單被套
遠離d致敏源 例如毛公仔果d
你唔一定要stay一個月 佢會就你病情比建議
當然你就自己schedule就得 短有短做 始終唔係個個可以有假期
我濕疹廿幾年 stay 2星期 3萬蚊到 覺得值
濕疹生到上面
而架成日坐係到都會冇啦啦喊
一定要驗血check 致敏源
唔驗就唔會知對咩敏感
你戒極口都會起濕疹即你一直接觸緊致敏源
好大機會係你平時食開嘅野

有人對塵敏感 有人對gluten敏感
(所有用小麥製成麵類, 意粉,公仔麵,通粉/ 另外麵包餅乾都係)
有人對大豆敏感
(豉油煮餸已經gg,又唔食得豆類製品,腐乜腐物)
甚至有人對薯仔/蕃薯敏感
你明明對依D野敏感,走去戒牛呀海鮮呀蛋呀奶呀根本你唔敏感嘅野
然後一直進食致敏源,先會有戒極唔好情況

利申: 嚴重濕疹困擾左27年 戒左真致敏源終於斷尾 皮膚光滑晒
(曾經濕疹大爆發 爛臉到無晒輪廓 係咁出水甩皮 每朝開眼都好痛)
咪鬼聽人講咩戒牛呀海鮮呀蛋呀奶呀 乜都亂戒一餐
你驗完會發覺一直戒左好多其實你食得嘅冤枉野
自己去google搵igg 測試 廢事俾人話打手
最有用方法 3 4日剪指甲同保持專注力控制自己唔好r 唔好捽
我都有做過
但係真係好難完全戒得清
我就係小麥大豆奶蛋都敏感
黎緊有閒錢既話想去再做多次
可唔可以講下你係邊間做?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞