濕疹真係好煩好困擾!

355 回覆
50 Like 0 Dislike
有無人可以解答下我
濕疹時好時壞 有食抗敏藥
有好轉但最近呢幾日開始無啦啦出水
唔知點搞 好辛苦
有冇戒口呀?
唔戒下口邊個救得到你?
有呀
轉天氣好難搞, 有冇搽番啲野保濕?
有搽!本身已經好返好多,唔知做咩呢幾日佢自己出水,有啲乾左嘅黃色嘢係上面,啲人話嗰啲係金黃葡萄球菌
個啲純粹啲水乾左所以黃色,勤啲清潔搵水沖洗啦,出水會有好多菌,但記住沖洗完輕輕印乾就好'查'cream
出完水又再沖水,沖完又'查' ,好快就會收水好翻嫁啦

轉天氣我都努力搏鬥緊祝大家都有靚靚皮膚
我家姐都有濕疹
佢話要早睡早起
戒口
同埋食grape seed 有用
1, 用凡士林護膚
2, 睇中醫
3, 保持睡房有適當濕度
我都有試過咁樣,出哂水,夜晚瞓唔到,一郁就令傷口表皮裂開要坐喺度瞓
嗰排先西藥後中藥都搞唔掂,最後放棄食藥搽藥膏,改為戒口、多啲休息、調整心態,同埋用清水或手工梘沖涼,搽嘢係搽橄欖油因為唔太知到底係咩原因令到自己有濕疹,所以盡量生活嘅所有環節都對自己身體好啲,好似自然療法咁先無再返發
出水即係發炎
要睇醫生
一樣
搽類固醇頂 無計
啲人話如果出水要搽類固醇但我唔係咁想搽驚反彈
等我試下食先唔該你呀!
我之前已經睇左成個月中醫了,其實已經無之前咁痕,不過條頸keep住番發
我好明白呀!我之前都有一排瞓唔到覺,痕到痴咗線,沖涼超乸,爛到條頸伸唔直,長期要耷低頭就個傷口,郁一郁都整爆傷口
又要睇西醫!如果等佢自己好係咪唔係咁好
唉,有時我都覺得好似唔搽類固醇都唔得咁
好老實,我頂左濕疹24年,真係搽類固醇先會令到自己舒服啲,不過就真係薄薄搽,同理我會買紗布痴住啲傷口位訓,通常第二日已經好好好多,不過我會搽多一兩日等佢有翻塊皮先,之後就要靠勁保濕

唔知呢個方法你work唔work,不過可以一試,因為我都由細個全腳全手爛曬肉出曬水出曬膿慢慢搽到而家出街著短褲人地只係以為我被蚊咬

而家間唔使又會爆一次,但爆完長則都係一星期已經好翻曬
你搽嘅類固醇係醫生開定係自己係藥房買架?我諗我都要試下先發現有濕疹嘅人真係見到有咩方法都一定會試下,因為根本都唔知點樣先可以解決呢個問題
我都係頸位 好煩 第1次睇政府醫生開類固醇搽 一樣凸起疼 無效
去睇私家皮膚專科 開抗敏藥食完有用 小左凸起 色素沉左少許 不過有時都會整到流血 (我等佢凸起 疼疼地時先食一粒 )

後來再去政府街症醫生 佢唔肯開抗敏藥
惟有繼續搽類固醇
我有係藥房配過抗敏藥,好似真係好咗啲咗,但依家又嚟料,我成日覺得政府街症好似求其開類固醇比你就算,好敷衍咁
你皮膚發炎做定要睇醫生止住個症狀
你瞓唔到只會令你缺乏休息而加重病情

先睇西醫類固醇控制住皮膚發炎

之後再睇中醫調理身體啦
唔好用太熱既熱水沖涼
諗住聽日去睇了
我盡量都用暖水算,同埋沐浴露都唔敢用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞