濕疹真係好煩好困擾!

355 回覆
50 Like 0 Dislike
食一兩日可能冇咁痕,之後都變冇效
同埋唔會令濕疹退
夏天 從來唔需要戒口 食辣野飲酒都冇事

一到冬天,連少少咖啡因野都唔飲得
屈臣氏萬寧藥房有
你最好問吓醫生藥劑師先買
我睇過兩個醫生都係開呢隻藥比我
起碼令你嗰日唔太㾗
有時真係痕同辛苦到有一刻想尋死,但其他人只會覺得誇張,佢地只會話忍下手唔好搲唔好搞佢,但係事實上個種痕係根本忍唔到的!
我以前成面濕疹出曬水都好難捱 日日口罩 唔想比人見到🤦🏻‍♀️ 但我唔係好記得面點好返
身我都有濕疹 果陣用椰子油同海鹽沖涼 好有用。
而家轉天氣 沖完涼一定查baby oil 然後再查cream!
我諗查椰子油都可以~
同埋我屋企人買左蜂膠比我食 唔知關唔關事 但真係少左反發 可能免疫力好左
係好痕架 出汗就即刻去沖涼 我嗰陣乜都無揸慢慢好番 要堅持
巴打唔好做第二個呀
前年先有個絲打因為濕疹
隊霖左老母老豆再自殺
我之前都係咁啊!仲要係下巴!
你一開始要唔好理佢 等佢結焦
佢一變硬變乾就搽蘆薈 一乾就搽
Keep住3至4日就會開始好
我一開始濕疹到爛下巴就好焦慮
好彩好番咋
呢個真煩到嘔泡,仲環如果係好顯眼嘅地方係好影響外觀,會好無自信,女仔注重外表,會嘔想見人,覺得核突
我中學個陣發得好勁又係爛面,唔好話個陣,我依家都係唔戴口罩唔敢行出街(未有肺炎唔洗戴口罩個陣),等我都試下你嘅方法先!
一齊加油啊樓主

總之爛肉心情差就停一停,爛左無計就由佢,心情差就搵人放負,上黎一定有人聽你放,之後搽翻好佢又一條好漢
我記得佢仲記得佢留言過嘅post
睇嚟我都要再嘗試下先多謝你嘅加油有陣時聽到呢啲鼓勵嘅說話其實已經會感覺warm好多,無咁唔開心
我有睇過呢個新聞!我睇到覺得好心痛
呢隻靚野黎,抗敏感
不過只係止痕,唔包濕疹退,要退食嘅話就類固醇,但食嘅唔太好

不過如果痕到仆街食佢先就無死,止左痕先再搽翻好佢
我都會搽嘢,但有時一搽個下乸到飛起,好似比火燒咁!我連個嘴都有,圍住一個圈咁不過依家好啲
試過去外國可以完全唔使戒口
朱古力任食都冇事

不過返到香港發到九彩咁
我明呀,好似做咩都無改善無用咁,一爆真係好辛苦,身心俱疲

一痕就諗起佢
止痕包有用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞