濕疹真係好煩好困擾!

355 回覆
50 Like 0 Dislike
我小朋友今年兩歲
佢最近都係濕疹爆發

上網搵下發現原來瞓覺佢唔可以太熱
結果同佢冚少啲被佢真係瞓得好咗

仲有用片糖+金銀花煲水沖涼

飲中葯

佢D濕疹三四日就退返
最慘就係瞓覺果時控制唔到自己r到流曬血
醫生開嘅,我係公立醫院覆開診
學你話濟,有濕疹嘅人真係乜都會去試,我都係
中西醫食療乜春都試曬,我發現心情壓力真係好影響
所以我會首先令自己舒服啲先,爛肉都盡量唔好炆,慢慢遂忽傷口搽,搽完包好曬所有傷口就去訓,真係會好好多

另外都係注意下床鋪衛生,因為你都知濕疹人好易敏感,公仔個啲一隻都唔好放係床,兩三日好抹一次床附近位置啲塵,因為濕疹甩皮甩得勁附近易大塵,好易轉個頭敏感又r爛曬
我試過冚被冚到半夜好熱,之後流汗係咁搲痕搲到醒咗
小朋友有濕疹真係聽到都登佢辛苦同肉赤
我都係咗!搲到出水都試過有諗過戴手套訓 但我覺得自己會叻到除左去繼續搲
*我都係咁
濕疹撚留名
搽aveeno eczema therapy
完全明白!我又係一爛就會好忟心情好差月埋之前爆得好勁個排直頭有少少抑鬱係呢排心情先好返啲!我又係乜春都試,仲買過一隻濕敏膚嘅supplement食,但可能太爛,無咩特別覺得好咗
狂做帶氧啦樓主 我之前狂做左40mins一次 做左半年 早晚兩次 斷左尾
我有睇過呢隻product,有啲人話有用有啲人話無用,不過我諗呢啲都係夾人,有人話如果對燕麥敏感嘅話就唔好搽,但係我唔知自己有無呢樣敏感,所以一直未敢試
跑步?
我細細個都有!之前中學又發過一次勁嘅,依家又嚟大爆發我都覺香港天氣真係唔啱有濕疹嘅人住
我有試過keep住做運動,結果一出汗痕到我好似比蟻咬咁唔知點克服

食佢啦起碼壓到啲
我會坐坐下無啦啦係度喊,喊到收唔到聲同其他人講無人明白個種感受,真係得有濕疹嘅人先會明個種痛苦
https://www.youtube.com/watch?v=7CQSPfmm6L8
Catgirl 教你點面對
就係唔洗理佢
等我去睇吓先,係咪普通藥房就有架喇?
反而我又唔係好覺得係消毒個啲化學野引起,我覺得係空氣,環境個啲都有影響
一轉天氣就煩
好痕嘅時候完全做唔到唔理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞