濕疹真係好煩好困擾!

355 回覆
50 Like 0 Dislike
會舒服啲
你真係驚嘅,叫西醫配啲鐵丸,或者食多啲西蘭花,豬潤頂住先
香港過敏協會做6000蚊,皮膚唔打都做唔到皮膚測試
驗血等報告,我做唔到皮膚測試,因為基本上全身冇塊係靚
戒口唔可以太清,之前因為太嚴重連續食咗兩個月中藥再加日日小白菜配瘦肉 個人瘦咗成20斤,嗰排冇氣力到連腰都伸唔直
我本身身子已經弱,唔知係我心理作用定點,我覺得最近好似再弱啲咁
同我情況一樣 呢個星期發到仆街
Lm
我食左抗生素就好左少少,但係開始移位
我爆得勁嗰陣會用黑糖手工皂同豬油膏(好似叫emulsified ointment?)梅花間竹咁隔日用黎沖涼,會冇咁乾
不過沖涼一沖水第一下真係好撚痛
尤其是出緊水啲傷口

有時見爆得太緊要,會用化妝棉沾洋甘菊花水濕敷再搽膏
唔想咁依賴類固醇,因為試過搽到皮膚好薄又生毛
所以就盡量用金盞花膏/紫草膏/木瓜霜
頂唔順先搽少少類固醇(例如轉季、m到、壓力大嗰陣大爆發)
試過因為唔想夜晚R到爛哂流血、傷口好唔返
晚晚戴手套訓等自己r唔損/r唔甩啲焦都幾有用

同埋床單一星期換一次,60度以上洗
再用塵蟎機吸床、枕頭、被
仲有戒口、早睡早起呢啲唔使講啦

中醫因爲要好重藥先有少少效
食到個人勁寒涼
本身m痛加劇左
仲食到成個人散散地
就冇食了
但有見過fd食完好左一排,過左一段長時間先再爆返
話說 聽你講食中醫寒涼,唔知關唔關事,我岩岩嗰個月食左成個月中藥,個排咁岩撞正黎m,咁我都照食,但岩岩呢次黎完m,但仲keep住有啡色嘅分泌物,唔知關唔關中藥太涼事,但食中藥都已經係上個月嘅事
我岩岩最近大爆發個陣眼皮都有,變左一邊單眼皮
我依家一個禮拜就剪+挫指甲
我濕疹有咗24年我覺得最緊要飲多啲水同埋一定要戒糖
樂多俾中話要戒糖,係咪連少少甜都唔得?
*好多人都話
速成keyboard 係咁禁左隔離啲字
我可以好肯定咁話你知戒糖係真係有用
我以前細個好鍾意食甜野
中學嗰陣
你可以留tg俾我我推介幾隻cream俾你
訓醒十隻手指都係血係日常
yyyyux
呢個真
身上無明顯傷口但係總發現有血
我今日先摔完塊落雪面
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞