[重po] [jyutping] 點解學粵拼?

602 回覆
377 Like 10 Dislike
Strong post leave name
用咗廿年粵拼,終於係呢度搵到巴打了

而家除咗語音,我用gboard粵/港拼打字速度係快過倉頡
我用耶魯都用開10個 可能得粵拼唔得?
睇頂置
犀利 廿年粵拼 可以話係元老級
我冇呢種問題 一樣set到
依家我用 #385個做法成功咗
我由XP開始用到而家,所有朋友轉晒用速成/9筆,剩番我繼續用
留名加推
你不如認真 copy and paste 落去 default.custom.yaml,
patch:
  menu/page_size: 9

yaml 嘅格式可能唔啱所以佢認唔到,
我唔肯定其他寫法會唔會都啱, 例如你個一行過
其他輸入法冇問題可能係佢自己 schema 有 default
我講錯咗 sor
我copy 你嗰段code都唔得
我係喺jyutping.schema.yaml入面
menu:
  page_size: 5

改做
menu:
  page_size: 10 
先得
之前用開office 2010 ime, 轉左win10 之後用唔到, 又用返廣東話拼音適應過,屌柒m$ 咁都唔support
手機用緊Kaiboard粵拼中文老師有教粵拼好感激佢
唔建議喺 schema 改, 如果你屎忽痕重裝輸入法嘅話會冇哂啲設定,
如果想改 jyutping.schema.yaml, 最好整個新 file jyutping.custom.yaml 落 patch
另外我改嘅係 default.custom.yaml, 即係咩輸入法都會有 9 個選擇,
不過用到就好, 愈踩愈深嘅話要有 programming 底
When something works, don't touch it.
留名學野
我淨係改page size啫
最多我成世唔 update 個 software
「粵拼用雙字母(digraph) yu 表[yː],是國際音標和香港人地名慣常拼音兩種傳統的折衷。」 (https://www.lshk.org/faq-on-jyutping)
石見田?我細細個就睇你啲文!
直接喺jyutping.schema.yaml改好容易R.A.P
尤其是你之後有改動
今世keep住唔好再改呢個file
唔係就會冇咗
始終粵拼市場細 m$未必同你整
我唔知你用乜廣東話輸入法
但CPIME比較接近 office 2010 ime
push!
好老師嚟 多謝佢
咁jyut同yut發音有無分別?
真係唔識 巴打好波!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞