[重po] [jyutping] 點解學粵拼?

602 回覆
377 Like 10 Dislike
Google公司出品,實冇死,
有得揀耶魯、教院式,
出字快而準,唔會lag

chrome版google input唔掂
漏咗個
如果你部電腦裝唔到/唔方便裝輸入法
可以用住網上版先
http://www.jyutping.com/
chrome版都係得耶魯拼音
同埋只可以喺chrome入面用
好垃圾
Linux可以用fcitx rime
自己只係玩過ubuntu live cd
未真係用過
fcitx rime好唔好用?
不過唔明macos rime咁正
windows rime可以咁垃圾
佢個粵拼用落都okay
至少覺得冇咩唔好
有心機仲可以改下theme
config hot key 直接出emoji/koamoji/句子
windows同mac嘅粵拼冇用過,比較唔到
本身打速成,依家仲慢慢學緊粵拼
btw 平時上開中大個字典網查
Mac 用緊 Squirrel 喺 chrome 網址欄打字嗰陣想揀字㩒下箭嘴 佢就跳咗落 search item 有冇得解決
電話用耶拼,成日都好亂要查,撈埋其他粵拼
請問Chrome 可以用邊隻?
噢...
windows都有得改theme
但macos冇
emoji可能有 但我唔識set
我反而唔識速成倉頡呢啲
粵拼捉到個feel就好快上手
same
後來我都係入到google再打中文
嘩屌,呢個要推
推到上熱門
耶魯拼音我基本上唔識
chrome係要裝plugin
https://chrome.google.com/webstore/detail/google-input-tools/mclkkofklkfljcocdinagocijmpgbhab?hl=zh-TW
都係得耶魯
所以唔鍾意用
用在gboard打粵拼,個個fd都話我打字極快
用開*sor自膠咗
多謝巴打 希望多啲人識粵拼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞