[重po] [jyutping] 點解學粵拼?

602 回覆
377 Like 10 Dislike
Mojave唔知,但Catalina已經bam晒32bit app
我唔知我部重行緊OSX Lion嘅macbook用唔用到
每個人都對呢啲嘅感覺都唔同
正如我學倉頡速成學到死都未識
你問我就唔覺得難嘅
起碼我唔洗背得好辛苦都用到
用緊yale 粵拼打字
同所謂港女火星文95%一樣
好憎港女拼音
留名
我以前字典當書睇
然後無啦啦學識咗國際音標、粵拼
用開 Yale ,之後喺u學埋jyutping
基本上 yale 係用英文拼音打,個 learning curve 唔大
不過要學正音都係用返 jyutping 好啲,我打 yale 同打火星文冇乜分別
係呀,太學術,只能流於小眾圈子。

要普及,就要符合一般人習慣,learning curve 低,學習成本低。

一般人,粵拼二字只會想到 yue ping。反之,jyutping 只會想到 "蛆拼"。Well, 離地咗啲囉。

極端咁諗,試吓用 Cyrillic 字母拼粵音,睇吓效果係點,有無人會用。

如果要話你唔識 phonetics ,識就唔會咁諗。OK, 咁粵拼只會一直只可孤芳自賞。

見粵拼出咗十幾年,都無乜人識無乜人用,只感可惜粵語無一套簡單通俗嘅 transliteration 方案。

世上好多語言都有轉寫歷史,可以睇吓其他人嘅經驗。

其他大陸 pinyin 係個好例子,係通俗性上作出了取捨,比其他方案容易使人接受。當然,都了解連登仔見到大陸嘢就抗拒。但其實有一套通俗嘅粵語轉寫方案,有利粵語係現時大環境下生存落去。
我覺得可以推廣粵拼去比外國人學廣東話,
但係香港人唔需要學要分清楚主次
除咗無配詞之外正到仆街
lm
應該推廣

利申:打咗倉頡十年左右
Android版可以揀
其實一向用開耶魯,覺得容易好多,特別係個h可以顯示低音。
其實好簡單,
你當讀英文咁,K字尾你咪會「ka」 既口型跟著有氣出黎,「t」字尾既字就係「ta」既口型,噴氣出黎, book, but.

但係廣東話呢,p t k 尾既字就照有p t k 個口型,但係就唔好噴道氣出黎,傳統叫法係「入聲」如,語言學上叫不送氣。:baat 八 baak 百。

Saat 撒, gaak 格
學粵拼我覺得呢個網好易明
http://www.iso10646hk.net/jp/learning/course_outline.jsp
佢用番香港人用慣嘅拼音做例子,
再解釋番啲兩個唔同音但拼音一樣嘅 case 點分番開

例如聲母部分, 粵拼會分番開 d/t, g/k, n/l, b/p,
除咗 n/l 其餘三個都係本身會分嘅, 而且同英文一樣,
剩番同平日習慣好唔同嘅基本上得 j 同 z,
咁已經差唔多學識哂聲母
韻母要多少少時間消化, 但係都唔難學
電腦用緊RIME Squirrel 留名支持
Strong post

學完粵拼之後,會更加注重發音,講野都清晰咗,少咗懶音。
tui
Mac 我自己用開openvanilla, 唔知樓主覺得點樣?
又真係幾快喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞