[重po] [jyutping] 點解學粵拼?

602 回覆
377 Like 10 Dislike
竟然有人開粵拼po
細細個離開咗香港
所以唔係好識用倉頡嗰啲 (因為好多正體字唔識寫
係用粵拼先寫到正宗嘅廣東話
諗返起幼稚園學英文都幾痴線
老師一嚟就教sun, moon, water
要人記咗個音,但從來冇教點解係咁讀
強貼留名
大陸仔唔識寫中文先會用拼音
咪拉低自己水平
kaiboard 耐冇用,依家可唔可以打縮寫
Gboard例如想打 喜氣洋洋,除咗正式hei hei yeung yeung,用hhyy都得
ios用緊CantoKey
粵拼方案而且感覺上無kaiboard咁慢
但喺會有常用字喺打唔出 eg 豉
exact7ly,我同你打法完全一樣
用過圖書館嘅cpime好好用
想問下如果要down單同款 我要down以下邊個呀
粵拼 耶魯 劉錫祥 教院式
個概念係中國/台灣要先以拼音/注音再學漢字
我個人認為係先學漢字,等高階少少(例如小四小五)再粵拼
比較好係粵拼,你查字典各樣都方便啲。當然你習慣其他嘅話都無問題,但睇你囉。
粵拼有時對中英夾雜既人黎講其實幾方便 唔洗轉黎轉去
不過真係好難 細過玩左幾年都係識啲好基本既字
幫手推唔該唔該

重燃運動之火!!

https://lih.kg/1892785
其實應該係有得較的
我冇呢種問題
agger 但我IPA都好差 始終唔係讀文科
讀過IPA學粵拼有優勢
拼音要自學
依家仲係唔係
Squirrel係有啲麻煩的
但裝完就之後好輕鬆
首先要download呢個
https://github.com/rime/rime-jyutping
放落你個Squirrel入面
然後用文字編輯開入面嘅default.yaml
schema_list入面啲野del走嗮
得翻咁樣就會剩低粵拼
schema_list:
  - schema: jyutping

好似咁樣之後save
然後重新部署Squirrel就用到
用開CPIME 劉錫祥式 十年用家
細個唔識揀 所以揀個直白啲嘅用
後來先發覺粵拼先最正宗(字典查到
圖書館CPIME預設係粵拼嚟
要就download粵拼
我記得Mac有得改theme喎
要喺啲config file度改返啲code
係啲名同色要搵地方對返
我之前setup都係直接喺windows度拉啲file入去
仲有得教一頁睇幾多字嗰啲

Rime真係好用
係啲setting唔係下下有介面改
kaiboard好難用
想打多過一隻字都要拆開打
冇得唔揀字一直打
唔係會變英文
其實接觸得耐就唔會覺得好難
問題係冇長時間接觸就會好難
同埋香港冇乜途徑去接觸粵拼
其實未見過人用過劉錫祥式 係點樣
廣東話拼音又冇話邊種最正宗
只係粵拼比較多人用
粵拼同耶魯個J同Y會成日撈亂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞