[重po] [jyutping] 點解學粵拼?

602 回覆
377 Like 10 Dislike
粵拼真心正推爆超易上手
一個下午已經識咗
但係我搵唔到 default.yaml
咪要喺呢到download https://gist.github.com/lotem/2309739
放入去/Users/username/Library/Rime 到?
push
可以讀 塞(sak)車 失(sat)車
感受下條脷位置
Pish
得罪問句 你會唔會有少少讀寫障礙
有啲人係喺處理文字上冇咁叻或者調轉啲次序
唔係好同意打壞手勢 因為粵拼有啲音得起上嚟有啲cringe
例如 女 -> neoi 左: zo 就有「林鄭口音」嘅感覺明唔明
我都唔知
不過你唔係第一個咁問我
黑警廢 齊染病

粵語1至6聲
用開粵拼返唔到轉頭
其實唔係gboard令我打得快,而係粵拼令我打得快暫時最好用而app store有得down嘅係gboard,其他都麻麻,至於swipe咁打粵拼嘅app我唔見有
push大家一齊學粵拼
講起聲調,大家會唔會將7,8,9聲,標做1,3,5 最初學「黑」係7聲,但近年粵拼會將「黑」標做1聲,中大粵語配字庫都係標1
所以多懶音
but lau yung kan kwong dung wa ping yam dah chi
對唔住 冇時間 update CantoKey 用住 iRime 先
好句
btw, 7、8、9分別係以1、3、6取代,而唔係1、3、5。
Thx bro
首先你要搵翻Squirrel.app
然後對佢咁open content嗰類嘅嘢
default.yaml喺入面
其實香港人講緊嘅廣東話確實有啲口音懶音
所以你可能會覺得有啲怪
不過只要你搵到容錯率低嘅輸入法就會明打壞手勢嘅後果
CantoKey巴打你整嘅?
Agger
推~我都用緊粵拼
strong post leave name
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞